S MANJE GRIŽNJE SAVJESTI Stevija – prirodno sladilo

Foto: Shutterstock | Stevija

Stevija (Stevia rebaudiana, lat.) biljka je koja se nalazi u brojnim prirodnim sladilima i čajevima koji se mogu pronaći u trgovinama zdrave hrane. U Hrvatskoj je dopuštena upotreba biljke ili njezinih suhih listova u smjesi ostalih dopuštenih biljnih vrsta u oblicima koji su propisani Pravilnikom o dodatcima prehrani jer još nema dovoljno pouzdanih znanstvenih dokaza o sigurnoj uporabi cijele biljke ili njezinih listova kao samostalnoga i svježega pripravka. Lišće stevije ima sladak okus zbog glikozida steviozida. Osušeno je lišće 30-40 puta slađe od šećera. Pozitivni učinci upotrebe steviozida u prehrani ponajviše se odnose na regulaciju razine glukoze u krvi. Steviozid iz stevije djeluje izravno na beta-stanice gušterače, što pojačava izlučivanje inzulina. Posebno je korisna za oboljele od šećerne bolesti tipa 2. Osim toga, istraživanja su pokazala da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus – želudac tako što blokiraju osjećaj gladi na početku, dakle u središnjem živčanom sustavu, što je važno u dijetoterapiji debljine. U znanstvenoj literaturi postoje dokazi o utjecaju stevije na sniženje krvnoga tlaka i razine kolesterola i triglicerida u krvi.

  • Stevija je na tržištu dostupna u raznim oblicima: zeleni prah, bijeli prah, tabletice i tekućina. Zeleni prah je osušeno (cijelo) lišće stevije. Bijeli prah je ekstrakt glikozida koji se nalaze u lišću stevije i on se rabi kao sladilo.
  • Dnevni unos od 5-15 g sušenoga lišća stevije može se smatrati potpuno sigurnim, a preporučeni prihvatljivi dnevni unos iznosi do 250 mg sušenoga lišća na kilogram tjelesne mase.
  • Prekoračenje dopuštene dnevne količine konzumacije steviol-glikozida može izazvati nuspojave poput mišićne slabosti, mučnine, vrtoglavice, glavobolje i povraćanja.
  • U ljudi osjetljivih na biljke iz porodice glavočika (Asteraceae) stevija može izazvati alergijske reakcije.
  • Ne preporučuje se konzumacija stevije u trudnoći.
  • U znanstvenoj literaturi postoje objavljeni rezultati da otopina stevije nakon ispiranja usta smanjuje stvaranje dentalnoga plaka za 10-82 posto u odnosu na ispiranje otopinom saharoze. Zbog antibakterijskih svojstava smatra se korisnom za upotrebu u obliku vodice za ispiranje usta.
  • Stevija je prisutna u mnogim kozmetičkim pripravcima poput krema i maski za lice jer omekšava i pomlađuje kožu te potiče zacjeljivanje, a djelotvorna je i protiv akni i dermatitisa.