SAVJETI ZA UPORABU KONTAKTNIH LEĆA Zašto se s lećama ne bi smjelo spavati?

Foto: Shutterstock
Danica Grgić, prvostupnica sestrinstva, KBC Zagreb

Kontaktne leće rabe se za korekciju vidne oštrine, kao i u terapeutske i kozmetičke svrhe. Postoji više vrsta leća koje se razlikuju prema svrsi nošenja (korekcijske, terapeutske, kozmetičke), vrsti materijala (hidrogel, silikon-hidrogel, tvrde leće) i duljini nošenja (dnevne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne, godišnje).

Kontaktne leće mogu se početi nositi u svakoj životnoj dobi ako postoji medicinska indikacija za primjenu leća, o čemu odlučuje liječnik oftalmolog. Ipak, djeca kojima je potrebna korekcija vida često počinju nositi kontaktne leće završetkom osnovne i početkom srednje škole jer u toj dobi ne vole nositi naočale. U uporabi kontaktnih leća najvažnija je higijena ruku, koje treba prije stavljanja dobro oprati i posušiti. Leće smiju doći u kontakt isključivo s otopinom propisanom za njihovo održavanje. Preporučuje se izbjegavati nošenje leća prilikom kupanja i plivanja, no ako je to teško izbjeći, treba uporabiti leće za jednokratnu uporabu jer se tako smanjuje rizik od prenošenje infekcije. Spremnik u kojem se drže leće za višekratnu uporabu treba mijenjati prema uputama proizvođača, a otprilike svaka tri mjeseca. Nakon stavljanja leća otopinu u kojoj su stajale leće treba proliti, posudu isprati otopinom za čuvanje leća i posušiti na zraku.

Na tržištu postoje kontaktne leće čiji proizvođač garantira 24-satno nošenje, no njihovo bi nošenje trebalo prije biti iznimka nego pravilo.

Prilikom skidanja leće se nikada ne ispiru vodom iz vodovoda, nego otopinom koja dezinficira i čuva leće. Osim toga, leće se čuvaju samo u toj otopini. S otopinom za čuvanje leća također treba biti oprezan jer ako je onečišćena, može biti izvor infekcija. Stoga bočica s otopinom treba biti uvijek čvrsto zatvorena i ne valja rabiti otopinu kojoj je istekao rok trajanja.

Prvo nošenje leća ne bi trebalo biti duže od četiri sata te se nakon toga svaki sljedeći dan nošenje produžuje za jedan sat. Preporuka je da se leće nose 8 – 10 sati, a ostatak vremena korekcijske naočale. S lećama se ne smije spavati jer se tijekom spavanja između leće i rožnice nataloži nečistoća i sluz, što pogoduje razvoju infekcije.

Na tržištu postoje kontaktne leće čiji proizvođač garantira 24-satno nošenje, no njihovo bi nošenje trebalo prije biti iznimka nego pravilo. Rok trajanja leće računa se od datuma kada su otvorene, a ne koliko su nošene. Nakon isteka roka trajanja leće ne bi trebalo nositi jer imaju sitne ogrebotine koje smetaju vidnoj oštrini, mogu oštetiti rožnicu, a na njih se i sakupljaju nečistoće.