SPOMEN NA »SVETOGA ŽUPNIKA« O. VJENCESLAVA MIHETECA »Nisam znala kakvu vrijednost imam u rukama«

Snimio: B. Čović | Predstavljanje knjige »Majci Božjoj Remetskoj u čast« koju je u rukopisu ostavio o. Mihetec

Župljani zagrebačke remetske župe i svetišta Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u subotu 9. veljače priredili su spomen na prije četiri godine preminuloga župnika o. Vjenceslava Miheteca. U nazočnosti predstavnika karmelskoga samostana, predstavnika Hrvatskoga sabora, Grada Zagreba, lokalne zajednice, u Parku o. Vjenceslava Miheteca na Bukovcu pokraj spomenika s natpisom riječi »svetoga župnika«: »Dobri i dragi ljudi, budite si dobri kao što je vama dobar Otac nebeski«, priređen je program i predstavljena knjiga »Majci Božjoj Remetskoj u čast« koju je u rukopisu ostavio o. Mihetec.

Još za života rukopise je predao profesorici Ljiljani Habljak, koja ih je čuvala, prepisala te predala Teodori Živković, a ona ih ukoričila i predstavila na spomenobljetnici o. Miheteca. Nakon molitve krunice nazočnima su se obratili Stipe Zeba kao izaslanik gradonačelnika, saborski zastupnik Ivan Ćelić i potpredsjednica gradske četvrti Maksimir Livija Butuči. U govorima su svjedočili o poznanstvu s o. Mihetecom, njegovoj blagosti, kulturnoj širini, brizi za svetište, za siromašne, ali i strogosti prema sebi i svomu redovničkomu životu.

Organizatorica i promotorica knjige Živković među ostalim je kazala: »Jednoga dana Ljiljana Habljak stavila mi je u ruke fascikl i rekla: ‘Ovo je meni dao o. Vjenceslav i rekao mi je da s tim nekaj napravim. Ja sam pjesme prepisala i tebi ih dajem, a ti ćeš znati što s tim.’ Držala sam to u ruci i nisam znala kakvu vrijednost imam u rukama dok šest mjeseci poslije nisam među Slavekovim stvarima u njegovoj ostavštini ugledala dva fascikla s pjesmama. Tek tada sam shvatila koliko mu je to značilo i koliko mu je bilo stalo do toga da se povijest Remeta sačuva kroz hrvatske književnike i pjesnike, hrvatske velikane. Znao je reći: ‘Govorite o tome svojoj djeci, učite ih da se ne zaboravi.’«

Nadalje je organizatorica Živković istaknula da je bila posebna zauzetost o. Miheteca da se očuva povijest prigorskoga kraja i uperi pogled u Mariju. U knjizi su pjesme eminentnih hrvatskih književnika koji pišu o Remetama i Majci Božjoj Remetskoj. Tako su među inima August Šenoa, Božidar Kukuljević, Teofil Harapin, Dragutin Domjanić, Ivan Golub, Ivan Milčec i drugi. Zbirka pjesama nosi naslov »Majci Božjoj Remetskoj u čast«. Predgovor je napisao o. Dario Tokić. Tri su teksta o. Miheteca u kojima tumači odakle Majci Božjoj Remetskoj naslov Advocata Croatie, kako je nastala pjesma »Imakulata«, za što daje kratak povijesni pregled. U knjizi je preslika autografa pjesme »Imakulata« Dragutina Domjanića, kao i notni prijepis pjesme »Suncu prosi vsaka roža« u rukopisu o. Miheteca. Obogaćena je grafičkim elementima koji sadrže detalje iz crkve i brojne crteže.

Voditeljica ostavštine o. Miheteca istaknula je posebno njegove riječi koje je neprestance ponavljao: »Dobri i dragi ljudi, govorite svagdanom s Isusom ‘Očenaš’, s anđelom ‘Zdravo Marijo’, s Elizabetom ‘Blagoslovljena ti među ženama’. Bit će tada među nama blagoslivljan Isus. Ljudi, ne bojte se biti Božji. S Majkom Božjom Remetskom molite da budete jači od grijeha. Molite za dar poslušnosti.« »Bio je živo evanđelje, što je govorio i propovijedao to je i živio. Obilno je sijao u naša srca, u naše duše, i sad nas gleda da vidi kako to sjeme u svakome od nas daje roda i ploda.« O. Mihetec je poznavao svaku domicilnu, ali i doseljenu obitelj, diskretno je pomagao obiteljima u nevolji. Posebno je bio osjetljiv na osobe koje su bolovale i išle na teže operacije. Za njih je u župi i svetištu organizirao molitvu bilo kroz devetnice, trodnevnice ili svakidašnju molitvu. Među župljanima umro je na glasu svetosti pa se za nj prikupljaju svjedočanstva. Župljani prikupljaju svjedočanstva za pokretanje beatifikacije u nadi da će njihove prijedloge prihvatiti karmelićanska zajednica.