STROJEVI POHRANJUJU, ALI NE HRANE O pamćenju i trudnicama

Foto: Siciliani-Gennari/SIR

Može li se narod odjednom roditi? A tek što je osjetila trudove, Sionka rodi sinove! (Iz 66, 8)

Da kakav antički čovjek načuje koju sadašnju raspravu o obrazovanju, vjerojatno bi se prenerazio nad prijezirom koji je iz tih rasprava jednoglasno usmjeren prema pamćenju. No da načas svlada nevjericu, lako bi uvidio zašto taj prijezir, makar nerazborit, nije nerazumljiv. Od svih ostalih moći uma pamćenje je i krhkije i tromije, a ljudi se međusobno više razlikuju po njegovu obujmu nego po osebujnosti. Ipak, prečac u sporazumijevanju bila bi začudna spoznaja: da suvremeni čovjek posjeduje strojeve koji, navodno, pamte umjesto njega.

Pojavu mučnina, prve pokrete i buđenje osjećaja trudnica nikad ne će zaboraviti. I ne samo to: često će rado i jedinstveno govoriti o njima. Razlog je jednostavan: pamćenje nije tek pohranjivanje, nego i prebiranje. A prebire samo onaj tko pohranjeno ljubi.

No tko je ikad proveo vrijeme s trudnicom, zna da je zamisao o strojevima koji pamte tek privid. Stroj doista može pohraniti podatke svake vrste, no o njihovoj hranjivosti ne zna ništa. S druge strane, trudnica će lako zaboraviti čak i one podatke koje su upamtili strojevi kojima raspolaže. No pojavu mučnina, prve pokrete i buđenje osjećaja nikad ne će zaboraviti. I ne samo to: često će rado i jedinstveno govoriti o njima. Razlog je jednostavan: pamćenje nije tek pohranjivanje, nego i prebiranje. A prebire samo onaj tko pohranjeno ljubi.

Isus je želio da učenici čekaju na Duha deset dana nakon njegova uzašašća. No sve to vrijeme s njima je bila Marija – već sva Duhom osjenjena. Teško je i pomisliti da u toj devetnici Duh nije potaknuo učenike da, zbunjeni riječima svoga Učitelja, poslušaju onu koja je još prebirala kako ga je naučila prvim riječima. Onu koja je najviše o njegovu životu pamtila jer ga je najdulje ljubila. Marija je tako Crkvu nosila pod svojim srcem tek deset dana – nedovoljno da bilo tko shvati kakvo se otajstvo ima roditi svijetu. A ona je i taj porod pohranila u svoje srce. I ne prestaje po njemu prebirati.