SVETI JERONIM – OPROSTI MI, GOSPODINE, JER SAM DALMATINAC

Evo pred nama čovjeka kojega se svijet sjeća i časti kao da je jučer otišao s ove zemlje, a ne prije 1600 godina. Živio je u jednome od najkritičnijih razdoblja Crkve i unatoč raznim nevoljama i ljudskim nerazumijevanjima, postao je jedan od najvećih velikana kršćanske kulture i europske i svjetske civilizacije. Stvorio je golemi teološki i književni opus, a najviše je postao glasovit kad je s izvornih tekstova preveo i ispravio sve prijašnje prijevode Biblije na latinski, zvanu Vulgata. Prema njoj se kroz svu povijest učilo i živjelo te s nje se na sve narodne jezike prevodilo Sveto pismo. U staroj hrvatskoj kulturnoj tradiciji Jeronim je smatran Dalmatincem i Hrvatom i jednim od najznačajnijih svjetskih ljudi koji se ikada rodio na hrvatskom povijesnom tlu. Svjestan svoje žestoke južnjačke naravi, često je znao moliti: “Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum” – “Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac”. Svijet ga časti i kao zaštitnika bibličara, književnika, arheologa, knjižničara, arhivista, prevoditelja, studenata i školske djece.

…Ovaj životopis funkcionira kao jedan iznimno koristan materijal prepun zanimljivih podataka, koja na vrlo iscrpan način upoznaje budućeg redatelja, odnosno one koji se budu upustili u pustolovinu scenskog uprizorenja drame, o vremenu i kontekstu u kojemu je sveti Jeronim živio i s kakvim je sve izazovima bio suočen. Tako da u jednoj knjizi imate portret ne samo jednog kršćanskog sveca, nego i portret vremena u kojemu je živio i stvarao.

(Dragan Komadina)

Najvažnije djelo sv. Jeronima je Vulgata, prijevod Svetog pisma s hebrejskog i grčkog na latinski jezik. Njegov prijevod postao je jednim od temelja zapadnog kršćanstva, a kao polazište potonjih prijevoda bitno je pridonio uobličavanju pučkih jezika. Njegovo se ime u Hrvatskoj povezivalo i s nastankom glagoljice i glagoljske pismenosti…

(Hrvatska književna enciklopedija)

… I životopis i drama pisani su ciljano s didaktičko-informativnom nakanom, s činjenicama i porukama te svjetske ličnosti, rođene na hrvatskom tlu. U svojoj svestranosti, sv. Jeronim također ukazuje na postojanje nadnaravne stvarnosti, koja i čovjeku danas može pokazati plodan put u djelovanju i bitno ga osnažiti u suočavanju sa životnim teškoćama. I ovdje treba imati na umu da legende nisu samo zabavne priče, nego da iz njih izviru spasonosne poruke, češće jače nego iz povijesnih činjenica.

(Autor)