SVETI JERONIM – OPROSTI MI, GOSPODINE, JER SAM DALMATINAC

Evo pred nama čovjeka kojega se svijet sjeća i časti kao da je jučer otišao s ove zemlje, a ne prije 1600 godina. Živio je u jednome od najkritičnijih razdoblja Crkve i unatoč raznim nevoljama i ljudskim nerazumijevanjima, postao je jedan od najvećih velikana kršćanske kulture i europske i svjetske civilizacije. Stvorio je golemi teološki i književni opus, a najviše je postao glasovit kad je s izvornih tekstova preveo i ispravio sve prijašnje prijevode Biblije na latinski, zvanu Vulgata. Prema njoj se kroz svu povijest učilo i živjelo te s nje se na sve narodne jezike prevodilo Sveto pismo. U staroj hrvatskoj kulturnoj tradiciji Jeronim je smatran Dalmatincem i Hrvatom i jednim od najznačajnijih svjetskih ljudi koji se ikada rodio na hrvatskom povijesnom tlu. Svjestan svoje žestoke južnjačke naravi, često je znao moliti: “Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum” – “Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac”. Svijet ga časti i kao zaštitnika bibličara, književnika, arheologa, knjižničara, arhivista, prevoditelja, studenata i školske djece.

…Ovaj životopis funkcionira kao jedan iznimno koristan materijal prepun zanimljivih podataka, koja na vrlo iscrpan način upoznaje budućeg redatelja, odnosno one koji se budu upustili u pustolovinu scenskog uprizorenja drame, o vremenu i kontekstu u kojemu je sveti Jeronim živio i s kakvim je sve izazovima bio suočen. Tako da u jednoj knjizi imate portret ne samo jednog kršćanskog sveca, nego i portret vremena u kojemu je živio i stvarao.

(Dragan Komadina)

Najvažnije djelo sv. Jeronima je Vulgata, prijevod Svetog pisma s hebrejskog i grčkog na latinski jezik. Njegov prijevod postao je jednim od temelja zapadnog kršćanstva, a kao polazište potonjih prijevoda bitno je pridonio uobličavanju pučkih jezika. Njegovo se ime u Hrvatskoj povezivalo i s nastankom glagoljice i glagoljske pismenosti…

(Hrvatska književna enciklopedija)

… I životopis i drama pisani su ciljano s didaktičko-informativnom nakanom, s činjenicama i porukama te svjetske ličnosti, rođene na hrvatskom tlu. U svojoj svestranosti, sv. Jeronim također ukazuje na postojanje nadnaravne stvarnosti, koja i čovjeku danas može pokazati plodan put u djelovanju i bitno ga osnažiti u suočavanju sa životnim teškoćama. I ovdje treba imati na umu da legende nisu samo zabavne priče, nego da iz njih izviru spasonosne poruke, češće jače nego iz povijesnih činjenica.

(Autor)

IZVORKnjige
Prethodni članakDUHOVNOM PJESMOM UMREŽILI HRVATSKU U USKRSNO VRIJEME »Ostani doma i slavi Gospodina«
Sljedeći članakDR. TONČI MATULIĆ O USKRSU U TEŠKIM OKOLNOSTIMA »Ne bojte se! Mir vama!«