TAKO ŽARI, A TAKO ZDRAVA Kopriva kao melem za cijeli organizam

Foto: Shutterstock

Kopriva (lat. Urtica dioica), velika kopriva ili prava kopriva, biljka je čija je široka ljekovitost potvrđena u raznim in vitro i in vivo kliničkim studijama. Ekstrakti iz lista i korijena koprive (posebno fenoli) djeluju na zaustavljanje proteolitičkih enzima koji sudjeluju u nastanku upalnih procesa mokraćnoga trakta. Zbog toga je kopriva vrlo djelotvorna kod upala mokraćnih putova i tegoba povećanja prostate. Učinkoviti antioksidativni učinak koprive (sprječavanje nakupljanja štetnih tvari u stanicama), koji potvrđuje odbor za biljne lijekove, svrstava koprivu u biljke koje se preporučuju za čišćenje organizma od raznih otpadnih produkata, a posebno za proljetne kure čišćenja. Ekstrakti lista smanjuju razinu glukoze u krvi poticanjem izlučivanja inzulina, a flavonoidi smanjuju agregaciju (ljepljivost) trombocita, što je djelotvorno za poboljšanje cirkulacije. Osim toga, enzim sekretin koji sadrži kopriva također djeluje na smanjenje glukoze u krvi te utječe na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Nekoliko znanstvenih studija potvrdilo je učinkovitost upotrebe svježih listova koprive kod bolnih zglobova.

  • Kopriva pomaže u izlučivanju viška mokraćne kiseline iz tijela pa se kao narodni lijek rabi za tegobe povezane s gihtom.
  • Budući da obiluje željezom i vitaminom C, kopriva je korisna u liječenju slabokrvnosti.
  • Kopriva utječe na pojačano lučenje mokraće pa kod česte primjene treba paziti na gubitak kalija te kao dodatak uzimati hranu bogatu tim mineralom.
  • Svježi sok i svježu biljku valja uzimati s oprezom jer su moguća trovanja zbog djelovanja sitnih žarnica na sluznicu želudca. Preporučuje se biljku i sok kratko prokuhati.
  • U slučaju konzumacije većih količina pripravaka od koprive potrebna je konzultacija s liječnikom jer može pojačati ili ometati djelovanje lijekova za razrjeđivanje krvi i snižavanje krvnoga tlaka te lijekova za dijabetes.