U TOM GRMU LEŽI ZDRAVLJE Trnina – trpki lijek iz prirode

Trnina

Trnina (Prunus spinosa lat.), divlja šljiva, trnjina, samonikla je biljka koja raste u grmu, a vrlo je bogata polifenolima koji štite stanice i funkcionalne elemente krvotoka od kroničnih upala i oksidacijskoga oštećenja DNK te na taj način djeluje među ostalim u zaštiti krvnih žila, protiv skleroze i tromboze krvnih žila i time na zaštitu srčano-žilnoga sustava. Polifenoli i njihovi metaboliti povećavaju toleranciju tjelesnih tkiva protiv upala, ishemijskih ozljeda i sličnih problematičnih stanja. Znanstvene studije pokazale su da flavonoidi iz cvijeta smanjuju kapilarnu propusnost i djeluju protuupalno na unutarnje organe. U kori i plodu prisutni su tanini i gorke tvari koji smiruju upalu sluznice crijeva i zaustavljaju proljeve, a cvjetovi i listovi trnine potiču pražnjenje crijeva te se upotrebljavaju kao vrlo blago sredstvo za čišćenje. Čaj od cvjetova trnine pomaže u ublažavanju kašlja i bolesti dišnih organa.

  • Plodovi trnine smiruju blaga upalna stanja usta i ždrijela.
  • Preparati od trnine u normalnim količinama ne izazivaju štetne posljedice, no prekomjerno konzumiranje može izazvati želudčane tegobe.
  • Pektin iz ploda trnine djeluje umirujuće i opuštajuće na upalu želudca.
  • Trnina je glavni sastojak čaja protiv debljanja jer u svojim plodovima sadrži lagano laksativno svojstvo, a pripravci od cvjetova imaju blago diuretičko djelovanje.
  • Koštice trnine su otrovne jer sadrže glikozid amigdalin koji sadrži cijanovodik.