Jedna biljka ili kombinacija biljaka u čaju može sadržavati i nekoliko stotina spojeva. Stoga je korisno poznavati vrste čajeva i njihovo djelovanje te se blagodatima prirode koristiti za ublažavanje tegoba, ali i za sprječavanje bolesti

Zima i topli čaj česta je poveznica koja budi osjećaj posebne ugode. No osim ozračja, arome, mirisa i topline, taj napitak povezan je i s uobičajenim zimskim prehladama, virozama i gripom, kod kojih među ostalim liječnici savjetuju mirovanje uz topli čaj. Nadalje, čaj je napitak koji se često preporučuje i kod raznih bolesti kod kojih je dokazano njegovo ljekovito djelovanje (upale mjehura i želudca, proljev, opstipacija), zatim uz određene poteškoće počevši od dojenačkih grčeva do nesanica u starosti. Tako se može reći da je upotreba čaja povezana sa svim godišnjim dobima, sa svim kronološkim dobima i s različitim situacijama.

Ljekovito djelovanje čaja priznato je i u medicini, što se temelji na istraživanjima povezanim s iskustvom u »narodnom liječenju«. Ljudi su odavno spoznali da uzimanjem čajeva mogu ublažiti određene zdravstvene tegobe pa su se ta iskustva od usmene predaje razvijala do današnjice u kojoj je dio biljaka uvršten u službeni popis lijekova (farmakopeju). Biljke se mogu upotrijebiti ne samo za pripremu čajeva, nego i za kreme, tinkture, kapi i slično. Čajevi su bogati aktivnim ljekovitim sastojcima koji ostvaruju farmakološki učinak. To su alkaloidi, gorke tvari, tanini, glikozidi, eterična ulja, organske kiseline, enzimi, vitamini, minerali, antioksidansi… Jedna biljka ili kombinacija biljaka u čaju može sadržavati i nekoliko stotina spojeva. Stoga je korisno poznavati vrste čajeva i njihovo djelovanje te se blagodatima prirode koristiti za ublažavanje tegoba, ali i za sprječavanje bolesti.

60°C
idealna je temperatura konzumacije čaja,
a najbolji mu je okus ako ga se pije iz porculanske šalice.
Ljekovito nije uvijek lijek

Govoreći o ljekovitosti čajeva, misli se na prirodne sastojke, a ne prerađevine s umjetnim dodatcima okusa i boja, instantne napitke čaja čija se vrijednost ne može uspoređivati s prirodnim čajevima. Misli se na čajeve koji su pripremljeni od biljaka koje su rasle u nezagađenoj prirodi daleko od prometnica i mogućnosti zagađenja pesticidima i slično. Kao i u svemu tako i u pijenju čajeva potreban je oprez jer njihovo pretjerano konzumiranje može imati i štetne posljedice.

Na primjer, iako je iznimno ljekovita, biljka kadulja sadrži ulje tujon koje je toksično pa je treba primjenjivati s oprezom i u malim količinama jer može dovesti do trovanja. Iz toga razloga kadulju ne bi trebale uzimati trudnice, mala djeca, dojilje te osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije. Slično je i sa svestranom ljekovitom biljkom paprenom metvicom koja se upotrebljava za liječenje prehlada, želučanih tegoba, nadutosti, glavobolje, stresa i brojnih drugih poteškoća. Treba biti oprezan jer u većoj količini podiže krvni tlak i povećava želučanu kiselinu. I čaj od ružmarina konzumiran u većoj količini može povisiti krvni tlak i pojačati menstrualno krvarenje. Osim toga, neki sastojci čajeva mogu imati neželjene interakcije s lijekovima, pa osobe koje uzimaju lijekove trebaju pročitati upute i savjetovati se s liječnikom o pijenju čaja.

Oprez u pijenju čajeva

Tako, na primjer, vrlo omiljena i ljekovita kamilica u kombinaciji s nekim lijekovima protiv zgrušavanja krvi može izazvati krvarenje. Biljka valerijana koja se upotrebljava kod nesanice i tjeskobe ne smije se uzimati s 500-tinjak lijekova jer im remeti učinak. Kombinacije nekih čajeva mogu također imati neželjen učinak. Na primjer, čaj od brusnice pomaže kod upale mokraćnoga mjehura, isto djelovanje ima i čaj od medvjetke, no ta dva čaja u kombinaciji međusobno poništavaju djelovanje. Poništavanje ljekovitoga djelovanja ima i kombinacija čaja od gloga koji snižava tlak i crnoga čaja koji ga povisuje. To je samo maleni dio mogućih interakcija i štetnoga djelovanja ljekovitih biljaka. Stoga je potreban oprez u pijenju čajeva, što nikako ne znači da se zbog straha od štetnoga djelovanja ne piju čajevi jer oni su vrijedan dar prirode kojim se treba koristiti. 

93%
šećera nalazi se u nekim instantnim čajevima.
Npr. dvije žličice instantnih granula u šalici čaja
sadrže više od osam grama šećera.
Kako piti čaj
Ako se čaj pije zbog nekih tegoba, trebalo bi ga piti tijekom dana u jednakim razmacima da se omogući stalno djelovanje na organizam. Osim toga, savjetuje se da se čaj ne pije istodobno s uzimanjem hrane zbog moguće međusobne interakcije u kojoj hrana može umanjiti pozitivno djelovanje čaja. Ako se u čaj stavlja med ili limun, temperatura čaja trebala bi biti do 60 °C jer na većim temperaturama te namirnice gube svoje ljekovito djelovanje. Prosječna preporučena dnevna količina čaja je 2 – 3 šalice, a potrebno je nakon nekoga vremena (3 – 4 tjedna) napraviti pauzu u konzumaciji iste vrste čaja ako se pije svakodnevno. No postoje upute o količini i duljini konzumacije čaja koje su različite za svaku vrstu biljke te je važno pročitati upute.