UMJESTO »DANGUBLJENJA« UZ PAMETNE TELEFONE Tri aplikacije koje mogu koristiti osobnomu rastu

Mnogi će se složiti da većina aplikacija koje su instalirane na suvremenim pametnim telefonima uglavnom nema neku praktičnu svrhu, nego prije svega služi nepotrebnu odvlačenju pozornosti. »Aplikacije koje skidamo čine nas lijenima i apatičnima. Trebamo samo sjediti na kauču i jednim klikom dolazimo do večere ili poklona za osobu do koje nam je stalo. Ne trebamo se truditi pamtiti imena ulica. Za to se brinu Google-karte«, sažimaju neke »moderne« navike suradnici projekta »Obitelj i mediji«. No europski je projekt »obrnuo pilu«. Preporučili su nekoliko aplikacija koje zaista mogu koristiti osobnomu rastu.

Prva među njima je aplikacija »Forest«. Riječ je o sadnji i uzgajanju »virtualnoga stabla«. Cilj je korisnika aplikacije u doba dana i u trajanju koje sam odredi udaljiti od obavijesti koje dolaze iz elektroničke pošte i društvenih mreža.

»Aplikacije koje skidamo čine nas lijenima i apatičnima. Trebamo samo sjediti na kauču i jednim klikom dolazimo do večere ili poklona za osobu do koje nam je stalo. Ne trebamo se truditi pamtiti imena ulica. Za to se brinu Google-karte«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«

Što je korisnik dulje uz aplikaciju »Forest«, više rastu »virtualna stabla« koja je posadio na svojem pametnom telefonu. Ako korisnik dođe u napast prekinuti aplikaciju prije isteka vremena koje je unaprijed odredio da će provesti uz »Forest«, uvenut će njegovo »virtualno stablo«. Ako je discipliniran, stablo se održava i postaje dio »virtualne šume«.

Korisna za osobnu formaciju može biti i aplikacije »Goodreads«. Osim kao »mjesto« na kojem se mogu čitati recenzije važnih knjiga ili pak saznati koje će dobre knjige biti uskoro objavljene, projekt »Obitelj i mediji« preporučuje »Goodreads« i zato što je ta aplikacija mjesto za povezivanje ljudi koji dijele slične ukuse i interese.

»Obitelj i mediji« preporučuju i aplikaciju »Recyclebank«. Iako je riječ o aplikaciji koja još nije zaživjela u Hrvatskoj, ona je zanimljiva zato što korisnicima za njihov angažman u smanjenju otpada daje popuste i pogodnosti u određenim trgovačkim lancima. Naime, korisnici prikupljaju »nagradne bodove« tako što redovito odvajaju otpad. Koliko su otpada odvojili kontrolira se preko identifikacijskoga broja kontejnera za smeće. Aplikacija potom »dodjeljuje« nagradne bodove koji se »pretaču« u karticu lojalnosti koja se u određenim trgovinama može iskoristiti za popuste.

Više od 90 % vremena provedena uz pametne telefone povezano je s upotrebom različitih aplikacija, ponajprije za zabavu i videoigre. Taj podatak iznosi istraživačka organizacija »Statista«.