UMJETNIČKI POTHVAT ZORANA PAVLETIĆA I NJEGOVE BRAĆE IZ MALINA Zaljubljenici u svoje korijene i »biblijsko drvo«

Snimila: V. Mikić | Umjetnički pothvat Zorana Pavletića i njegove braće iz Malina

Iako je sklon umjetnosti bio još od malih nogu (kiparstvo, modeliranje, slikanje, crtanje), Zoran Pavletić iz Malina, u općini Oriovac, već tri godine aktivno se bavi izradom skulptura od prirodnih materijala koje izlaže u prirodi, u tematskom parku »Arteco«. Zoran je i predsjednik udruge »Arteco Pavletić« i njezin umjetnički voditelj.

»Naše su skulpture od loze i masline. Sve što rabimo prirodni su i ekološki materijali. Bratić je ‘izvadio’ stari dio vinograda i dao nama svu lozu. Nakon ideje da napravim slavonskoga konja od slavonske loze, što sam i uspio, krenuli smo, četiri brata i ja, intenzivnije u aktivnost i umjetnost. Obitelj je zapravo od davnine nekako vezana uz drvo: pradjed je bio lugar, djed stolar, otac je uvijek radio s drvom, a ja nastavio uz pomoć braće. Nas petorica izrađujemo skulpture od prirodnih materijala i izlažemo ih u prirodi. Znači sve je prirodno. Osim toga, loza i maslina čine veliku poveznicu s Biblijom jer su jedna i druga ‘biblijsko drvo’, koje se toliko puta spominje u svetopisamskim tekstovima«, rekao je Pavletić.

Ljudi su prepoznali njihov rad pa im poklanjaju lozu i maslinu, a ponekad Pavletići sami krče stari vinograd, nešto kupe ili zamijene svoj materijal nečijim drugim.

Pavletićeve skulpture u kratkom su vremenu svoje mjesto našle u Malom Lošinju, Krku, Zagrebu, Kutini i drugim mjestima. Jedne prodaju, druge poklone, a organizirali su i kiparske kolonije i sudjelovali su na onima organiziranim u Svetom Ivanu Zelini, Puntu i drugim mjestima.

»Tematski smo park ‘postavili na noge’. Željeli bismo da on u budućnosti bude ‘art izletište’ pa da za djecu ovdje organiziramo kreativne igraonice, a za odrasle kreativne radionice. Okupljali bismo i različite umjetnike, predavače, pa glazbene i dramske umjetnike i druge.«

To je, iako u malom slavonskom selu, vjerojatno u svijetu rijedak tematski park s ekološko-umjetničkim skulpturama, među kojima su skulpture konja, srne, jelena, divokoze, djevojke s leptirom, skulpture od vinove loze i maslinova drva.

»Božićna svjetlost« program je koji su Pavletići osmislili u svom parku pred božićne blagdane. To je i svojevrsni »Bonifacijev Božić«. Naime, obitelj Pavletić traženjem podrijetla svoga prezimena došla je do spoznaje da su oni vjerojatno rođaci sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića. Istraživanje ih je odvelo u Piljenice kod Lipovljana, gdje je rođen njihov pradjed, a u nedalekoj Zbjegovači gotovo istodobno rođen je Ivan Bonifacije. Svi su se Pavletići nekada doselili iz Like i Gorskoga kotara, gdje je to prezime autohtono i gdje je bilo nekoliko kuća Pavletićevih. Pretpostavka je da su Bonifacijevi predci i predci Pavletićevih iz Malina svi s tih prostora i da su rodbinski vezani.

»Čitali smo o Bonifacijevu životu i djelu, želimo da on bude uzor i voditelj u našem radu. Povezali smo se s Družbom sinova Bezgrješnoga Začeća iz Kutine pa je otac Mariano Passerini, njihov poglavar, još prije posjetio Malino, slavio ondje misu i podsjetio na poruke koje je o brizi za ljepotu duše u čvrstoj vjeri u danima priprave za Božić krajem 19. stoljeća iz Rima rodbini u Hrvatsku slao brat Ivan Bonifacije Pavletić. Poveznica s Pavletićima je i to što je družba utemeljena zahvaljujući liku i djelu jednoga Pavletića, Ivana Bonifacija, ‘brata’ koji je u Rimu služio bolesne, stare i nemoćne, napuštenu djecu te obučavao mlade redovnike, a za kojega je u Vatikanu u studenom 2016. pokrenuta kauza za proglašenje blaženim.«

Zoran i braća povremeno odlaze u Kutinu. Poklonili su im umjetničku instalaciju Marije na magaretu, koju, trudnu, Josip vodi i traži smještaj. Skulptura je postavljena ispred Ivanove kuće.

»Božićna svjetlost« u Malinu zamišljena je tako kao svojevrsni »Bonifacijev Božić«. U tematskom je parku i štalica sa svetom Obitelju, ondje su vol, magarac, tri kralja s devama…

Prva Božićna izložba Pavletićevih bila je prošle godine na zagrebačkom Adventu, a ove godine odlučili su pripremiti izložbu u suradnji s općinom Oriovac, na području na kojem i žive. Rad s drvom trajna im je inspiracija od prošlosti.

»Spominjani pradjed bio je lugar kod Josipa Kozarca kad je ovaj pisao pripovijetku o Teni Pavletić, a mi smo Pavletići, pa je i tu malo simbolike«, kazuje Zoran.

Motivi u parku s pedesetak skulptura zanimljivi su, u pokretu su, kao živi. Izložba u tematskom parku »Arteco« u Malinu bila je sigurno jedna od zanimljivijih i većih adventskih priča, a u novoj godini Pavletići će, kažu, nastaviti raditi i osmišljavati nove tematske cjeline.