USKRSNI POBJEDNICI – UBIJENI MISIONARI U PROŠLOJ GODINI »U ozračju tame koju trpimo možemo biti svjetlo nade braći koja trpe«

Napadači su uništili Zdravstveni centar biskupije Butembo-Beni u kojem je redovnica s. Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki radila kao liječnica
Provodili su redoviti svakodnevni život, pa i u teškim okolnostima i u područjima punima nasilja, bijede, nedostatka pravednosti i poštovanja ljudskoga života

»Pravi svjedok je ‘mučenik’, onaj koji daje život za Krista, uzvraćajući mu na daru kojim nam je on dao samoga sebe.« Riječi su to iz poruke pape Franje za Svjetski dan misija 2022., koje je u uvodu u svoj prilog o ubijenim misionarima 2022. godine naveo priređivač Stefano Lodigiani za vatikansku misijsku agenciju Fides. Prema podatcima što ih je prikupila ta agencija u 2022. u raznim državama svijeta ubijeno je 18 misionara i misionarki: 12 svećenika, jedan redovnik, tri redovnice, jedan sjemeništarac i jedan vjernik laik. Najviše ih je ubijeno u Africi: sedam svećenika i dvije redovnice, i Latinskoj Americi, gdje su ubijena četiri svećenika, jedan redovnik, jedna redovnica, jedan sjemeništarac i jedan vjernik laik, a u Aziji je ubijen jedan svećenik.

Lodigiani navodi da je od 2001. do 2021. u svijetu ubijeno 526 misionara, a godišnji popis agencije Fides ne obuhvaća misionare u užem smislu te riječi, nego nastoji zabilježiti sve vjernike katolike koji su uključeni u pastoralni misijski rad i koji su ubijeni na nasilan način, pa i kada to nije bilo iz mržnje prema vjeri (in odium fidei). O svetosti njihova života sud će donijeti Sveta Stolica, a mi donosimo njihov opis s barem nekim okolnostima njihova mučeništva jer su, svjedočeći za Krista, za sve nas postali – uskrsni pobjednici. Suvremeni čovjek, naime – kako je u svojoj apostolskoj pobudnici »Naviještati evanđelje« napisao sveti papa Pavao VI. – »radije sluša svjedoke negoli učitelje«, ili »ako sluša učitelje, sluša ih zato što su svjedoci«.

Ubijeni su misionari provodili redovit svakodnevni život, pa i u teškim okolnostima i u područjima punim nasilja, bijede, nedostatka pravednosti i poštovanja ljudskoga života. I drugi ljudi koji su bili s njima često su dijelili njihovu sudbinu.

AFRIKA
Devet žrtava, uključujući i redovnicu kojoj su pucali u glavu

Don Joseph Aketeh Bako bio je 48-godišnji župnik župe sv. Ivana u Kudendi u nigerijskoj državi Kaduni. Oteli su ga naoružani razbojnici iz župne kuće 8. ožujka, a umro je između 18. i 20. travnja. Osim njega, oteli su i njegova brata koji se slučajno zatekao u župnoj kući. Kada su mu ubili brata, don Joseph, koji je i inače bio bolestan, jednostavno nije izdržao. Stanje mu se pogoršalo i umro je, posvjedočili su svjedoci koji su bili oteti s njima.

Don Vitus Borogo (50 godina) ubijen je u subotu 25. lipnja u napadu naoružanih muškaraca u Prison Farmu u Kaduni. Bio je kapelan katoličke zajednice Državnoga veleučilišta u Kaduni i predsjednik Udruženja nigerijskih katoličkih biskupijskih svećenika.

Don Christopher Odia Ogedegbe (41 godina) otet je i ubijen u nedjelju 26. lipnja dok se spremao za misu u katoličkoj crkvi sv. Mihaela u Ikabigbu u saveznoj državi Edo u Nigeriji. Tamo je bio župnik, a bio je i ravnatelj Katoličke srednje škole sv. Filipa u Jattuu. Policijski je glasnogovornik izjavio da su otmičari pucali i ubili svećenika kad mu je policija pristigla u pomoć. U tom je okršaju ubijen i jedan otmičar, a drugi su ranjeni.

Don John Mark Cheitnum otet je zajedno s još jednim svećenikom 15. srpnja iz župne kuće župe Krista Kralja u Lereu, gradu u saveznoj pokrajini Kaduni, u biskupiji Kafanchan u Nigeriji. I dok je drugi svećenik otmičarima uspio pobjeći, don John Mark brutalno je ubijen istoga dana, a njegovo je tijelo pronađeno nekoliko dana kasnije, 19. srpnja, kada se već počelo raspadati u šumi nedaleko od mjesta otmice. Obnašao je razne službe: bio je župnik, ravnatelj biskupijskoga Tiskovnoga ureda i predsjednik Kršćanskoga udruženja u Nigeriji.

O. Richard Masivi Kasereka (34 godine) bio je kongoanski redovnik Reda regularnih manjih klerika (nazvanih »caracciolini«). Ubijen je 2. veljače na istoku Demokratske Republike Kongo. Bio je župnik župe sv. Mihaela arkanđela u Kasegheu, a ubili su ga naoružani zločinci u Vusesi dok se vraćao u župu nakon proslave Svjetskoga dana osoba posvećenoga života iz Kanyaboyonge. Ubijen je tri dana prije 35. rođendana, a svi su se radovali njegovu pastoralnomu planu za buduće razdoblje u pokrajinama Sjeverni Kivu i Ituri, koje već desetljećima potresa stalna nestabilnost zbog prisutnosti desetaka naoružanih skupina. O. Kasereka sjetio se papa Franjo na kraju svoje opće audijencije 16. veljače ističući da je »žrtva nasilja koje se ne može opravdati i koje treba osuditi«.

Don Godefroid Pembele Mandon ubijen je iz vatrenoga oružja u noći sa 6. na 7. kolovoza u župi sv. Josipa Mukase u Kikwitu u Demokratskoj Republici Kongo. Ubili su ga razbojnici koji su provalili u crkvu, a život mu nije spasila ni pomoć koja mu je pružena u bolnici u Kinshasi. Iste te noći u drugoj župi u gradu Kikwitu – u župi sv. Murumbe – naoružani su zločinci opljačkali nekoliko žena i jednoga vjeroučitelja koji su pripremali mladu misu tamošnjemu mladomisniku.

S. Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki iz biskupijske Kongregacije Malih sestara Prikazanja Naše Gospe u hramu iz Butemba ubijena je s drugim ljudima tijekom napada u noći sa 19. na 20. listopada u selu Maboya u pokrajini Sjeverni Kivu u Demokratskoj Republici Kongo. Nakon što su opljačkali i zapalili neke kuće napadači su uništili i Zdravstveni centar biskupije Butembo-Beni u kojem je redovnica radila kao liječnica. Pucali su u nju dok se pripremala kako bi operirala jednu ženu, a potom su zapalili centar tako da je kasnije pronađeno njezino spaljeno tijelo. Prema svjedocima napadači pripadaju Udruženim demokratskim skupinama (ADF), grupi ugandskoga podrijetla koja se posljednjih godina pridružila Islamskoj državi nazvanoj Pokrajina središnje Afrike Islamske države.

O. Michael Mawelera Samson, 62-godišnji misionar iz reda Misionara Afrike (koje zovu i »bijeli očevi«), rodom je bio iz Malawija, a nestao je 10. lipnja iz Centra za mlade katoličke crkve u Mbeyi u Tanzaniji gdje je djelovao. Njegovo je tijelo pronađeno u koritu rijeke Meta 11. lipnja. Vjerojatno je primio udarac u glavu od kojega se onesvijestio, a ubojica ili ubojice (nisu otkriveni) izmasakrirali su – gotovo »secirali« – njegovo tijelo. Prema policijskoj istrazi ubijen je na nekom drugom mjestu, a tijelo mu je bačeno u rijeku umotano u plahtu, kako bi se skrili ubojičini tragovi. Kao misionar djelovao je 35 godina u Ugandi, na Filipinima, u Malaviju, Zambiji i Tanzaniji.

S. Maria De Coppi, 84-godišnja talijanska misionarka kombonijanka koja je djelovala u Mozambiku od 1963., ubijena je u misiji Chipene u biskupiji Nacala na sjeveru te zemlje. Napadači su u noći sa 6. na 7. rujna uništili prostore misije – crkvu, bolnicu, osnovnu i srednju školu – a redovnica je ubijena hitcem u glavu te je odmah preminula. Trčala je ne bi li priskočila u pomoć djevojkama koje su još bile u svojim spavaonicama. Srećom, dvije druge redovnice i dva redovnika spasili su si život. Fides piše da je cijela pokrajina Nampula nemirna i nestabilna zbog terorističkih skupina koje se pozivaju na Islamsku državu. Ubijena redovnica, prema pisanju njezine redovničke zajednice, bila je svjesna rizika, ali je htjela ostati uz tamošnje vjernike kako bi im i dalje pomagala nadvladati nanesene nepravde, koje je javno prozivala. Kako je podsjetio papa Franjo na Angelusu 11. rujna 2022., služila je vjernicima Mozambika gotovo 60 godina, a njezino svjedočanstvo dat će »ohrabrenje kršćanima i cijelomu mozambijskomu narodu«.

AMERIKA
Osam ubijenih, vjernika laika ubili pucnjem s leđa

Svećenik Jose Guadalupe Rivas imao je 58 godina i bio je iz nadbiskupije Tijuana (Meksiko). Na ranču Tecate obično bi odlazio na kratak predah jer je vodio Kuću za migrante Naše Gospe Guadalupske i bio savjetnik Pokreta katoličke karizmatske obnove u svojoj nadbiskupiji. Zvali su ga »Pepe Lupe«. Kako se nije javljao na telefon, vjernici iz njegove župe sv. Jude Tadeja otišli su na ranč i tamo 16. svibnja pronašli mrtvo tijelo o. Rivasa i još jedne, neidentificirane osobe. Na oba tijela vidljivi su bili tragovi nasilja.

Oci isusovci Javier Campos (79 godina) i Joaquin Mora (80 godina) ubijeni su 20. lipnja u crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Cerocahui u Meksiku. Uz njih su naoružani razbojnici ubili i turističkoga vodiča Pedra Palmu, a Fides piše da je to teško ubojstvo zapravo samo niz takvih događaja u ozračju nasilja u toj zemlji. Nakon ubojstva ubojice su tijela sve trojice odnijeli s mjesta zločina te su pronađena kasnije. Područje na kojem su ubijeni poznato je po čestim sukobima preprodavača droge.

Sjemeništarac – bogoslov José Dorian Pińa Hernández iz biskupije Zacatecas imao je samo 25 godina i bio na trećoj godinu studija teologije kada je ubijen u noći 27. prosinca u pokušaju krađe. »U noći 27. prosinca u maloj zajednici župe Noria de Ángeles jedna je obitelj bila žrtvom nasilnih čina, a nažalost umrla su dva člana te obitelji, od kojih je jedan bio bogoslov našega biskupijskoga sjemeništa«, objavila je tamošnja biskupija pozivajući na molitvu za njegovu dušu, za njegovu obitelj, sve sjemeništarce i odgojitelje i ističući: »U ovom ozračju tame koju trpimo možemo biti svjetlo nade braći koja trpe.« Objava sjemeništa iz Zacatesa istaknula je da je bogoslov bio »istinski svjedok Gospodina Isusa«.

Vjernik laik Pablo Isabel Hernández bio je važna osoba u domoradačkoj zajednici Lenca na zapadu Hondurasa. Taj je pastoralni djelatnik ubijen u nedjelju 9. siječnja, a nepoznate su mu osobe pucale u leđa u općini San Marcos de Caiquin dok je odlazio na službu riječi. »Pablo je bio Božji čovjek«, napisali su latinoamerički biskupi u priopćenju, »koji je volio svoju obitelj, svoje ljude i koji je poštovao i od drugih tražio da poštuju zajednički dom – zemlju.« Bio je ravnatelj Radio-Tenana, koji je davao glas domorodcima Lenca, a u javnosti se preko više ustanova zauzimao za poštovanje ljudskih prava, objavio je Fides.

Don Enrique Vasquez (48 godina) pronađen je mrtav na sjeveru San Pedra Sule u Hondurasu u noći 2. ožujka u svojem automobilu. Išao je posjetiti roditelje, a kada je pronađen, kod njega nisu nađeni dokumenti. Biskupija San Pedro Sula drugo je jutro objavila da je nestao. Biskup Angel Garachana Perez, kojega su vlasti pozvale na prepoznavanje tijela, rekao je da je u njega netko pucao više puta.

Fra Wilberth Daza Rodas (OFM, 42 godine) ubijen je nakon vazmenoga bdjenja, kada je provalnik ušao u crkvu i premlatio ga do smrti nekim tupim predmetom. Mrtvo tijelo pronađeno je na Uskrs, a bolivijska je policija otkrila ubojicu – ovisnika koji je dolazio u crkvu i poznavao je taj prostor.

Mala sestra evanđelja Charlesa de Foucaulda s. Luisa Dell’Orto ubijena je 25. lipnja u Port-au-Princeu. Ta talijanska misionarka prema pisanju Fidesa vjerojatno je bila žrtvom pokušaja pljačke. Dva desetljeća radila je s djecom s ulice. Bila je nosivi stup »Kay Chala« (»Kuće Karlo«) u jednom od najsiromašnijih dijelova glavnoga haitskoga grada, koja je bila sigurno utočište za stotinu djece. Preminula je samo dva dana prije 65. rođendana. Vijest o njezinu ubojstvu snažno je odjeknula Port-au-Princeom jer je »seur Luisa« bila jako poznata i svi su je voljeli zbog djela milosrđa koje je ta diplomirana povjesničarka, filozofkinja i teologinja učinila ne samo na Haitiju, nego i u Kamerunu, gdje je živjela u šumi s pigmejskim narodom Baka, i na Madagaskaru, gdje je obavljala razne pastoralne aktivnosti. Na Haitiju je bila od 2002. godine.

AZIJA
Zaklan svećenik za vrijeme ispovijedi

Vijetnamski dominikanac o. Joseph Tran Ngoc Thanh bio je žrtva mentalno bolesne osobe koja ga je u župi Dak Mot doslovno izbola nožem 29. siječnja. Ispovijedao je prije večernje mise u subotu. Ubojica je ranio i drugoga dominikanca koji mu je pritekao u pomoć. Rođen je 10. kolovoza 1981. u Saigonu.