Produkcijska ekipa filma »Princ od Egipta« dala si je truda i angažirala je više teoloških savjetnika raznih vjera kako bi dobila što vjerodostojniju priču

Ponekad, kada se na filmskom obzoru ne nazire ništa vrijedno spomena za blagdane, treba posegnuti u stariju produkciju i (ponovno) pogledati nešto što ima trajnu vrijednost i zaslužuje posebno mjesto u povijesti svjetske kinematografije, a može se svrstati u kategoriju klasičnih obiteljskih božićnih filmova. Jedan od takvih filmova zasigurno je »Princ od Egipta«, američki animirani film iz 1998. godine koji je ujedno prvi animirani film studija DreamWorks Animation snimljen kombinacijom tradicionalne i kompjutorski generirane animacije.

Važne teme, ozbiljan pristup i vrhunska umjetnička adaptacija

Film je umjetnička adaptacija biblijske Knjige izlaska u čijem je središtu izlazak izraelskoga naroda iz egipatskoga ropstva pod Mojsijevim vodstvom. Film su zajedno režirali Simon Wells, Brenda Chapman i Steve Hickner, producenti su Penney Finkelman Cox, Sandra Rabins i Jeffrey Katzenberg, a scenarij su napisali Philip LaZebnik i Nicholas Meyer. Glavne uloge u filmu izvrsno su odradili Val Kilmer (Mojsije), Ralph Fiennes (Ramzes), Michelle Pfeiffer (Sipora) i Sandra Bullock (Mirjam) i u toj, izvornoj verziji, s hrvatskim titlovima dostupan je na HBO Max platformi, a šteta je što nema izvrsne sinkronizirane verzije iz 2006. godine. Od mnogih nominacija, nagrada i priznanja koje je taj animirani film zaslužio treba istaknuti Oscara za najbolju glazbu, tj. originalnu pjesmu »When you believe« (Kada vjeruješ) Stephena Schwartza koju su otpjevale Mariah Carrey i Whitney Huston, a glazbu za film skladao je u suradnji sa slavnim Hansom Zimmerom.

Produkcijska ekipa dala si je truda i angažirala je više teoloških savjetnika raznih vjera kako bi dobila što vjerodostojniju priču. Budući da je film baziran na dijelu Staroga zavjeta u kojem su se događale i neke mučne stvari, a sveti pisac nije okolišao oko teških tema i opisa tragičnih događaja, treba istaknuti da taj animirani film nije za malu djecu, a i starijoj bi djeci moglo zatrebati vodstvo odraslih.

Zbog toga se može reći da je autorski tim pokazao prilično veliku mjeru hrabrosti i odlučnosti, a zasigurno su bili svjesni da će takvim, ozbiljnijim pristupom, suziti ciljanu publiku na užu populaciju. Kako bilo, iz današnje perspektive može se sa žaljenjem reći da je šteta što nema više takvih filmova za djecu i odrasle koji uspješno kombiniraju važne teme, ozbiljan pristup i vrhunsku umjetničku adaptaciju, a u ovom konkretnom slučaju prekrasnu animaciju.

Inicijativa »odbjegloga« direktora

»Princ od Egipta« izvorna je ideja bivšega predsjednika Disneyja Jeffreyja Katzenberga koji je bio inspiriran filmom »Deset zapovijedi« Cecila B. DeMillea iz 1956. godine. Kada je Katzenberg napustio Disney kako bi pokrenuo DreamWorks, cilj mu je bio da »Princ od Egipta« bude prvi animirani film novoosnovanoga studija, ali su ipak prvo predstavili »Mrave«. »Josip: Kralj snova« kao prednastavak »Princa« izišao je 2000. godine, ali nije privukao veću pozornost među ostalim i zato što nije prikazivan u kinima, nego je odmah izišao na videu.

Moralna transformacija: Mojsijev put od princa do proroka

Osim spremnosti na suradnju, hrabrosti i odlučnosti, autorska je ekipa u »Princu od Egipta« pokazala, za hollywoodske okvire, prilično veliku širinu i dubinu u obradi tema kao što su sloboda i izbavljenje: dok prikazuju Mojsija kao heroja koji se bori protiv tiranije i izbavlja svoj narod iz ropstva, on, kao egipatski princ, odbacuje povlašteni život na dvoru i svoje planove kako bi služio Božjemu naumu.

Tako je naglašena odgovornost prema Božjemu pozivu, ali nije zanemarena važnost slobodne volje. Kao princ Mojsije je navikao na obilje egipatskoga dvora, ali kada postane svjestan da Egipćani ugnjetavaju i iskorištavaju njegov narod, u njemu se budi suosjećanje i pravednička pobuna koja ga potiče da se suprotstavi nepravdi. Kada Mojsije braneći sunarodnjake ubije jednoga Egipćanina, prisiljen je na bijeg u pustinju, u kojoj traga za svojim identitetom, i gdje na poseban način susreće Boga koji mu otkriva njegovo poslanje da oslobodi svoj narod.

»Princ od Egipta« nije samo animirani film, nego i teološko duboko iskustvo koje poziva gledatelje na razmatranje povijesnih, soterioloških i moralnih aspekata Svetoga pisma promatranoga kroz umjetničku viziju

Mojsijeva preobrazba od egipatskoga princa do vođe izraelskoga naroda metafora je obraćenja i iskustva Božje prisutnosti koje vodi do povjerenja u Božji plan spasenja. Iz katoličke perspektive izvještaj o izlasku iz egipatskoga ropstva prethodi i priprema za konačno oslobođenje, savez i otkupljenje koje donosi Isus Krist svojom smrću i uskrsnućem. Mojsije, svjestan Božje ljubavi prema svojemu narodu, riskira svoj život kako bi oslobodio svoj narod iz ropstva i poveo ga u obećanu zemlju. Krist daje svoj život za ljude iz ljubavi kako bi nas oslobodio od grijeha i otvorio nam put u nebo.

Važno je od najmanjih nogu napajati se idejama koje su tako lijepo obrađene u tom animiranom filmu jer, kada čovjek živi u skladu s Božjom ljubavlju, postaje sposoban činiti velike stvari. Zato »Princ od Egipta« nije samo animirani film, nego i teološko duboko iskustvo koje poziva gledatelje na razmatranje povijesnih, soterioloških i moralnih aspekata Svetoga pisma promatranoga kroz umjetničku viziju.

Čežnja za hrvatskom inačicom
»Princ od Egipta« zasigurno je jedan od najboljih dugometražnih animiranih filmova svih vremena, a izvrsna je i sinkronizacija na hrvatski za koju je zaslužna tvrtka »Project 6 studio« u suradnji s RTL-om, i glumačka ekipa koja zaslužuje navođenje poimence: Hrvoje Klobučar (Mojsije), Sven Medvešek (Ramzes), Hana Hegedušić (Sipora), Leona Paraminski (Mirjam), Danijel Ljuboja (Aron), Jelena Radan (Jokeved), Branko Blaće (Jitro), Zvonimir Zoričić (Faraon Seti), Sanja Doležal (Kraljica), »Bolesna Braća« Baby Dooks & Bizzo Brigante (Hotep i Hoj), kao i pjevačka: Kristijan Beluhan, Branko Blaće, Andrea Čubrić, Sanja Doležal, Hana Hegedušić, Jelena Radan, Đani Stipaničev i zbor HNK-a uz šećer na kraju: odjavnu pjesmu pjevaju Vanna i Nina Badrić u duetu. Premijera ovoga animiranoga filma s hrvatskom sinkronizacijom bila je na RTL televiziji na Badnjak 2006. godine i šteta je da ta verzija nije (trenutačno) dostupna ni na kojoj platformi.