Već pet-šest godina vodim sudski spor koji je veoma težak. A onda… Zagovorom sv. Maravillas dogodilo se čudo« i: »Danas sam prije vozačkoga ispita izmolio devetnicu za 5. dan i najednom su nestali sav strah i trema. Hvala i slava svetoj Maravillas.« Ili: »Nakon što sam se molila svetici rekli su da sam dobila produženje (ugovora) i da se mogu vratiti na svoje (radno) mjesto nakon poroda. Zahvaljujem sv. Maravillas« i: »Imala sam nakanu da se molite za moj brak, da se suprug oslobodi od ovisnosti o alkoholu. Prošla su četiri mjeseca, suprug ne pije.« To su samo neke od riječi hrvatskih vjernika koji su svoje svakodnevne križeve povjerili španjolskoj bosonogoj karmelićanki sv. Maravillas od Isusa i posvjedočili kako su po svetičinu zagovoru ti križevi ili nestali ili najednom postali lakši. Dalek je i pomalo neobičan put koji je sv. Maravillas iz Španjolske prešla da bi dotaknula i srca hrvatskih vjernika. Dani kada se uoči svetičina spomendana 11. prosinca i u Hrvatskoj moli devetnica u čast sv. Maravillas od Isusa pokazali su se samo kao dodatan povod da se o znamenitoj svetici kaže pokoja riječ više i na stranicama tjednika Glasa Koncila, nakon što je istoimena nakladnička kuća u dvije godine izdala dvije knjige povezane s tom velikom sveticom.

U Hrvatskoj, u Splitu, od lipnja prošle godine djeluje Zaklada svete Maravillas od Isusa, koja promiče štovanje te svetice u hrvatskom narodu. Zanimljivo je da srce zaklade osnovane u čast glasovite karmelićanke čine tri laikinje: prof. povijesti umjetnosti i pedagogije Daniela Suštić Jijena Sanchez, prof. hrvatskoga jezika i pedagogije Daniela Radan te zakladničarka Sanela Mlinarić, a broj članova raste iz dana u dan pa ih je početkom prosinca bilo više od 200.

Sv. Maravillas rođena je kao Marija de las Maravillas Pidal y Chico de Guzman 1891. godine u Madridu. U glasoviti karmel u Escorialu, golemi kompleks španjolske kraljevske rezidencije koji je još u 16. stoljeću podigao kralj Filip II., Maravillas je ušla 1919. godine. Pet godina kasnije osnovala je karmel u Cerro de los Angelesu, a nakon toga njih još deset, od kojih se jedan nalazi u dalekoj Indiji. Bila je jedna od najvećih mističarka novijega doba, a svetom ju je 4. svibnja 2003. proglasio papa Ivan Pavao II.

Bliza i u pandemiji

»Tko god je pročitao nešto o životu sv. Maravillas, može pronaći mnoštvo situacija iz njezine svakidašnjice, koja nije bila nimalo lagana, koje nam mogu biti poticaj na prihvaćanje žrtve i križa. Često je govorila da patnje uvijek daju ploda i da su svetci postali sveti jer su neizmjerno htjeli biti vjerni. A ona je samo to željela, čak i u teškim vremenima Španjolskoga građanskoga rata kada su brojni svećenici i redovnice bili proganjani i ubijani ili za vrijeme smrtonosne španjolske gripe koja je harala Europom, kada je i sama sv. Maravillas oboljela jer je neprestano njegovala svoje bližnje, bez straha za vlastito zdravlje. Koliko god njezina biografija bila posebna i značajna, toliko je i jednostavna jer sve se može sažeti u nekoliko riječi: ljubav, predanje, odricanje od samoga sebe i traženje Božje volje«, objasnile su suradnice Zaklade. Tim navodima, uzevši u obzir okolnosti pandemije koronavirusa, ne treba dodavati dodatne riječi o aktualnosti sv. Maravillas danas, u ovom trenutku povijesti.

Velik spektar svetaca iz karmela

Kada je u nakladi Glasa Koncila otisnuta biografija sv. Maravillas od Isusa (»Ako mu ti dopustiš…«), knjiga je u vrlo kratku roku »planula« pa se očekuje i drugo izdanje u suradnji sa Zakladom. Glas Koncila otisnuo je nedavno zajedno sa Zakladom i knjižicu »Moliti sa sv. Maravillas«, a Zaklada je nedavno objavila i prvi broj časopisa za promicanje karmelske duhovnosti i kršćanskih vrjednota »Cvijet karmela«, i to u nakladi od 20 000 primjeraka koji su završili na adresama diljem Hrvatske. Otisnute su u njihovoj nakladi i »Zrake svjetlosti i ljubavi« – zbirka citata sv. Maravillas od Isusa. »Zahvalne smo bosonogim karmelićankama, a posebice časnoj majci (koja je dugo živjela sa sv. Maravillas i brinula se o njoj sve do smrti), što nam je dala dopuštenje za osnivanje Zaklade, koristeći svetičino ime i udijelila autorska prava potrebna za prijevode djela o svetici«, napominju iz Zaklade.

Na tragu navedenih činjenica moglo bi se govoriti i o svojevrsnom paradoksu. Zašto upravo u današnjem svijetu, koji nudi toliko užitaka i mogućnosti za hedonizam, vjernike privlači karmelska duhovnost? Zašto raste broj redovnica u karmelima diljem svijeta? »Govoriti o sv. Maravillas od Isusa bez spomena karmelske duhovnosti nemoguće je jer njezin lik i djelo nedjeljivi su od toga svetoga reda kojemu je ona posvetila čitav svoj život… Moguće da je ljudima privlačna karmelska duhovnost zbog jedinstvenoga načina života bosonogih karmelićanka, njihove skrovitosti i punine predanja. Karmelska duhovnost nudi vjernicima za nasljedovanje velik ‘spektar’ svetaca i svetica kao što su sv. Terezija od Isusa, sv. Mala Terezija, sv. Elizabeta od Trojstva, sv. Edith Stein, sv. Mirjam iz Betlehema i drugi, koji su ljudima toliko bliski, posebice svojom doktrinom, životom, primjerima«, kažu u Zakladi.

Post osam mjeseci u godini

Karmelska duhovnost na poseban način privlači srca mladih vjernika. »Radikalnost i autentičnost života privlačni su jer dolaze poput jasne vertikale i putokaza dušama mladih ljudi koji su siti relativizma i mlakosti, koji se osjećaju pozvani živjeti samo za Boga. Vrijedna je divljenja činjenica da su, unatoč modernizmu ovoga i prošlih stoljeća i raznim modifikacijama, kćeri sv. Maravillas do današnjega dana ostale vjerne svojemu prvotnomu Pravilu i Konstitucijama svete Terezije od Isusa (iz 1581. godine). One poste osam mjeseci u godini, spavaju na slamarici, nose habit težak deset kilograma, nemaju grijanje zimi, obnašaju pokoru… Taj način života koji neki, nažalost, smatraju zastarjelim i besmislenim, zapravo je put k istinskoj slobodi i neizmjernoj sreći koju nema nitko u vanjskom svijetu. To će zasigurno potvrditi svatko tko je barem jednom bio u interakciji s bosonogim karmelićankama i doživio njihovu radost. Jednostavnim rječnikom govoreći, iako nemaju ništa, zapravo imaju sve jer se vode onom poznatom izrekom sv. Terezije od Isusa: ‘Samo Bog dostaje’«, rekle su sugovornice.

Karitativno djelo Zaklade sv. Maravillas

Nadahnjujući se karizmom sv. Maravillas, splitska Zaklada koja je pokrenuta njoj u čast ne bavi se samo pronošenjem spomena na lik i djelo znamenite španjolske svetice, nego je i konkretnim djelima angažirana u pomaganju u nošenju križeva vjernika u svakodnevnim životnim okolnostima. Zaklada sv. Maravillas, naime, financijski podupire studij jednoga bogoslova, a novčano je potpomogla i obnovu jedne crkve Sisačke biskupije stradale u potresu. »Zaklada je tek u povojima, no želimo barem za sada u malom dijelu participirati u životu Crkve kao što je to činila u velikoj mjeri sv. Maravillas od Isusa. Želimo istaknuti da nam se kao članovi Zaklade mogu pridružiti svi vjernici koje je privukla posebnost ove velike svetice. Upravo to nam svi naši članovi i dobročinitelji često ističu, govoreći koliko ih je oduševila i kako žele znati što više o njoj«, poručile su voditeljice Zaklade.

ŽIVOTNO SVJEDOČANSTVO
Žena koja je progledala na grobu sv. Maravillas
Prijevod biografije sv. Maravillas i sva kasnija izdanja vezana uz svetičine molitve, promišljanja i djelo, objavljena u Hrvatskoj, bili su nadahnuti i dojmljivim životnim svjedočanstvom, medicinskim fenomenom koji se zbio u samostanu u Aldehueli. Redovnice su se nalazile u koru u tišini, na molitvi. Najednom su začule jecaje i plač te glas zapomaganja koji je svakoga trenutka postajao sve jači i prodorniji. Misleći da se nekomu nešto dogodilo i da je potrebna medicinska pomoć, poglavarica se približila korskoj rešetki (ispod korske se rešetke nalazi grob sv. Maravillas, kamo vjernici dolaze tražiti zagovor) kako bi doznala što se događa.
Ugledala je gospođu koja je počela vikati: »Ja vidim.« Naime, gospođa je bila srednje životne dobi, bila je slijepa čitav život te je prvi put vidjela kako izgleda ovaj svijet, baš ondje na grobu sv. Maravillas. Kada smo vidjeli koliko ima tih svjedočanstava (zasigurno ih je na stotine tisuća) i kako su dojmljivi te da dolaze sa svih strana svijeta, poželjeli smo da i vjernici u Hrvatskoj doznaju za nju.