UZ DVIJE SVETKOVINE Pedagogija milosrđa u temeljima je kršćanske vjere

Snimio: Z. Atletić
Po dobročinstvima će polaznici škole milosrđa biti svjetionici radosti svima koji traže sigurnu referentnu točku u svijetu koji se brzo mijenja. Pedagogija milosrđa u temeljima je kršćanske vjere. To su temelji i bedemi kršćanskoga života

Mnogi od nas pamte slike Presvetoga Srca Isusova i Prečistoga Srca Marijina na zidovima kuća baka i djedova. Mnogi vjernici i sami imaju te slike na svojim zidovima, u svojim kućama. Ovih dana slave se svetkovine Presvetoga Srca Isusova i Srca Marijina. Što označavaju te svetkovine? One su slavlje Božjega milosrđa, praštanja i ljubavi prema čovjeku. Prošle je godine u potresu nastradala bazilika Srca Isusova u Zagrebu, potresli su se temelji i svod se porušio. Koje li simbolike? Kada su temelji poljuljani, muti se i pogled, misli su rastrojene, srce se stisne i ljudi više nisu isti. Tada od slike Božje u čovjeku ostaje samo ruševina.

Božje je milosrđe, naprotiv, poziv svakomu čovjeku na otvoreno i suosjećajno srce. Riječ milosrđe dolazi od latinskoga »misericordia«, što označava srce osjetljivo na patnju, ali posebno se odnosi na one koji pobjeđuju ravnodušnost jer sudjeluju u patnjama drugih. Papa Franjo zaziva Božje milosrđe za svakoga čovjeka jer kaže da je ono izvor radosti, spokoja i mira. O tome ovisi naše spasenje.

Riječ milosrđe otkriva samo otajstvo Presvetoga Trojstva. To je krajnji i vrhovni čin kojim Bog dolazi ususret čovjeku. To je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe koja gleda iskreno u oči braće i sestara na životnom putu. Papa Franjo više puta podsjeća da je Božje milosrđe most koji povezuje Boga i čovjeka, otvarajući srca nadi da smo zauvijek ljubljeni unatoč našoj grješnosti. Božansko je milosrđe sinteza djela koja je Isus došao obaviti u svijetu u Otčevo ime. Stoga se može reći da sve u Isusu govori o milosrđu jer je on sam milost Božja za nas. Božje je milosrđe punina pravde i najsjajnije očitovanje Božje istine, kaže papa Franjo.

Hebrejska riječ za milosrđe, hem i hesed, potječe od riječi rachamim koja označava maternicu. Njome se izražava suosjećanje, dobrota i nježnost majke. To je škola u koju treba poći. U njoj se uči suosjećanje, blagost i nježnost. Uči se dobrota koja rađa dobročinstvima. Tako će po dobročinstvima polaznici škole milosrđa biti svjetionici radosti svima koji traže sigurnu referentnu točku u svijetu koji se brzo mijenja. Pedagogija milosrđa u temeljima je kršćanske vjere. To su temelji i bedemi kršćanskoga života. Ne dajmo da se poljuljaju.