UZORI VJERE Komu se moliti protiv korone?

Foto: Shutterstock
Čim se pojavio koronavirus, naši su nas biskupi pozvali na molitvu, ističući da nam je upravo to prva zadaća u našim obiteljima. Da, s povjerenjem, u Božje ruke stavimo svoje zdravlje i živote. No postoje i posebni svetci zaštitnici za određene (ne)prilike. Pitate se, komu se moliti protiv korone, odnosno za zaštitu od te bolesti?
»Oživjela« sveta Korona

Pandemija, odnosno širenje koronavirusa po cijelom svijetu, na svjetlo dana izvukla je i sveticu imena Korona, već gotovo zaboravljenu mučenicu iz 2. stoljeća. »Oživjela« je iznova ta svetica u Njemačkoj i Austriji, gdje ju se u nekim krajevima još štuje i gdje postoji gradić njezina imena: St. Corona am Wechsel. Otkrili su i to da je upravo ona zaštitnica od zaraznih bolesti te pozvali ljude da joj se mole.

O stvarnom životu te svetice zna se vrlo malo, tek da je rođena oko 160. godine na području današnjega Egipta i da se rano udala za rimskoga vojnika Viktora iz Siene. Ne želeći se odreći vjere u Krista – u dobi od samo 17 godina – skupa s mužem je mučenički dala život za vjeru. Zajedno su i proglašeni svetima, blagdan im je 14. svibnja, a zbog okrutnoga načina na koji je skončala, Koronu se štovalo kao zaštitnicu mesara i drvosječa.

Veliki zaštitnik sveti Rok

Koji su počeli odmah moliti (ne čekajući »otkriće« sv. Korone), utekli su se sv. Roku, naširoko znanomu zaštitniku od kuge i ostalih zaraznih bolesti. Taj je svetac, rođen 1295. na jugu Francuske, cijeli život posvetio bolesnicima, postavši popularan posvud, pa i u Hrvatskoj. U liječenju bližnjih od kuge bio je toliko revan i neustrašiv da se i sam zarazio od te smrtonosne bolesti. Zbog toga su ga građani Piacenze prognali iz grada, jer je postao zarazan. Sklonio se u šumu uzdajući se u Boga, a lijepa predaja zbori da mu je pas svaki dan donosio komad kruha. I tako sve dok nije ozdravio! Potom se vratio u grad, ali ga više prepoznali, pa su svojega dobrotvora i liječnika – opet potjerali! Tako je Rok svoju svetost, sličnost s Kristom, dokazao upravo patnjom, križem koji je nosio, istodobno pomažući drugima…

Blagdan mu je 16. kolovoza, a na kipovima i slikama brojnih oltara prepoznat ćete ga po rani na nozi i dobrom psiću uz njegovu nogu!

Tu je i »naš« sveti Josip

Uz svetce »specijaliste za epidemiju«, uvijek postoji i svetac »specijalist« za pojedini narod, kojega se štuje kao zaštitnika domovine. Za nas Hrvate to je sv. Josip, koji je bio i zemaljski zaštitnik Maloga Isusa, čovjeka i Boga!

Za zaštitnika hrvatske domovine naš narod proglasio ga je odlukom Hrvatskoga sabora davne 1687. godine, a na poticaj zagrebačkoga biskupa Martina Borkovića. Kako i 1. svibnja ima svoj blagdan Josipa Radnika, tako brzo zajedno obiteljski sklopite ruke pa i njemu izmolite koju molitvicu da što prije prođe i nestane ta grozna korona! (-c)