VELIK USPJEH MLADOGA PIJANISTA IVANA KRPANA NA TALIJANSKOJ SMOTRI Svakim nastupom mnogo saznajem o sebi i drugima

Ivan Krpan
Foto: Facebook Busoni Piano Competit | Ivan Krpan

Iako je tek navršio dvadeset godina, iza njega je već mnoštvo nagrada, priznanja i odličja, gotovo sve što se moglo mladi je pijanist Ivan Krpan sa zagrebačke Muzičke akademije već upisao u svoj životopis – titulu najboljega mladoga hrvatskoga glazbenika po izboru Hrvatske glazbene mladeži, dobitnik je nagrade Zagrebačke filharmonije za glazbenika godine, dobro se pozicionirao na međunarodnim natjecanjima u Kini, Njemačkoj i Rusiji, uručene su mu dekanova i rektorova nagrada… No priznanje struke koje je došlo 1. rujna iz sjevernotalijanskoga grada Bolzana s cijenjenoga natjecanja »Ferruccio Busoni« iznenadilo je i njega samoga, jer riječ je o najvažnijoj pijanističkoj smotri, a taj trofej vrhunac je u nizu njegovih sjajnih uspjeha.

Sada ima posla sljedećih nekoliko godina

»Ovo je najveće natjecanje na kojem sam do sada sudjelovao i bila je jaka konkurencija. Ni ovaj put nisam očekivao ništa posebno, išao sam tamo svirati, a na kraju je sve odlično ispalo. Sada s pobjedom tek počinje velika stvar. Najavili su mi mnogo nastupa koji se očekuju uskoro, već ću krajem rujna imati nastup s komornim orkestrom po Italiji i Njemačkoj. Kada se ostvari pobjeda na natjecanju »Busoni«, sigurno ima posla sljedećih nekoliko godina – svagdje je pobjednik tražen, karijera tek započinje«, kazao je za Glas Koncila Zagrepčanin Ivan Krpan iz župe sv. Kvirina na Pantovčaku, koji je nenadano produžio boravak u Italiji jer pobjeda mu je već donijela prvi koncert u Asolu.

»Vjera je važan segment umjetničkoga rada, tako se uči o životu na jednoj višoj razini. Vjera u Boga dovodi do vjere u sebe i može umnogome pomoći«, svjedoči 20-godišnjak, koji smatra da umjetnošću i glazbom kao sredstvom komunikacije Crkva može učiniti još veće iskorake

Put do titule najboljega pijanista na natjecanju »Ferruccio Busoni« za Ivana Krpana bio je dug i zahtjevan: sve je počelo još prošloga ljeta kad je prošao prvi krug selekcije i ušao među stotinu najboljih prema videosnimkama. Potom ga je ovoga kolovoza dočekalo 25 konkurenata i četiri kruga nastupa, intenzivan program tijekom kojega je izveo dva recitala, a u trećem je krugu nastupio uz Gudački kvartet iz Cremone. Veliku je završnicu okrunio sjajnom izvedbom Beethovenova 5. klavirskoga koncerta. Već na trećem koraku do velikoga uspjeha u Italiji pridružili su mu se djevojka i obitelj. Otac Anđelko profesor je violine i prepoznat u crkvenim krugovima kao član Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a majka Gordana je muzikologinja. »Oboje roditelja su glazbenici, a kao i dvojica moje braće odmah sam se u prvom razredu osnovne škole upisao i u glazbenu školu. Iako od početka nisam pokazivao velik interes, sve me više zanimala glazba i glasovir. Sjećam se da smo doma imali pijanino na kojem mi je majka često svirala dok sam bio dijete«, govori Ivan Krpan, koji svira od šeste godine, a sada ga u profesionalnom pogledu usmjerava prof. Ruben Dalibaltayan na Muzičkoj akademiji.

»Svakim nastupom mnogo saznajem«
Foto: Facebook Busoni Piano Competit | Zagrepčanin Ivan Krpan pobijedio je na prestižnom pijanističkom natjecanju »Ferruccio Busoni« u rujnu

Zasigurno će novom osvojenom nagradom Ivan Krpan biti važan ne samo u glazbenom životu Hrvatske, nego i na koncertnim pozornicama Europe i svijeta. Za njega nastupi nisu tek interpretacija nekoga djela, nego mnogo dublje iskustvo. »Svaki je nastup izazovan, nije lako stati pred ljude. To je uvijek test za mene samoga jer se puno toga ne može predvidjeti, a da bi nastup uspio, treba se poklopiti više stvari. Svakim nastupom mnogo saznajem – o sebi, drugima, glazbi, skladatelju, prostoru; to je uvijek posebno iskustvo.« Da je kršćanstvo utkano u europsku glazbenu kulturu – gotovo svakim nastupom otkriva Ivan Krpan, a i osobno mu je ta dimenzija važna u životu. »Vjera je važan segment umjetničkoga rada, tako se uči o životu na jednoj višoj razini. Vjera u Boga dovodi do vjere u sebe i može umnogome pomoći«, svjedoči 20-godišnjak, koji smatra da umjetnošću i glazbom kao sredstvom komunikacije Crkva može učiniti još veće iskorake jer posjeduje bogatu baštinu koju mora snažnije predstaviti – i tijekom bogoslužja, i potičući izvedbe sakralnih djela.

Upitan što sluša u slobodno vrijeme, odgovorio je da je klasična glazba njegov životni poziv. Ipak većina njegovih vršnjaka rijetko je kada odlučila otići na koncert klasične glazbe. Kako to promijeniti? »Da bi se razumjelo klasično djelo, treba biti upoznat s osnovama. Klasična glazba zahtijeva velik angažman, znanje, volju i zapravo to je ono što me privlači jer pred mene stavlja cijeli proces upoznavanja skladatelja, tehničkih zahtjeva i mnogo toga. Kada se upozna s tim osnovama, svatko može naći nešto za sebe u klasičnoj glazbi, jer mnogo je toga što se u njoj skriva«, zaključio je Ivan Krpan.