PRAVO NA ŽIVOT: Vrijednost ljudskoga života – jedini kriterij

Snimio: B. Čović

Uz ionako crne brojke o sve manje novorođene djece u Hrvatskoj – koji prema podatcima za 2015. godinu kazuju da je samo u tri od 32 bolnice povećan broj rođenih i da je on na rekordno niskoj razini od nešto više od 37 tisuća – dodatni razlog za brigu i demografsku budućnost jest i problem pobačaja u Hrvatskoj. Iako će službene statistike govoriti o oko tri tisuće zabilježenih pobačaja na zahtjev majka, s trendom njegova pada, realni su brojevi zasigurno i veći, no zabrinutost izaziva svaki slučaj kada žena uskrati rođenje vlastitomu djetetu koje omogućava zakon iz 1978. godine i dopušta pobačaj do 10. tjedna trudnoće.

“Liječimo i upozoravajmo na uzroke pobačaja, a oni su većinom materijalne prirode ili pritisak okoline”, spominju oni koji upozoravaju na nužnost pomoći i stvaranja preduvjeta kako se ni jedna majka ne bi odlučila za pobačaj vlastitoga djeteta, a s druge se strane čuju glasovi o pravu na ženin izbor. Javljaju se zagovornici provođenja referenduma o pitanju pobačaja, drugi ulažu dodatna objašnjenja i podneske na ustavnu tužbu po pitanju pobačaja, treći miroljubivo mole pred bolnicama kao »znak nade« za one majke koje idu pobaciti – svi oni kako bi vrijednost ljudskoga života stavili kao jedini kriterij prosudbe pri donošenju odluke o pobačaju. U tom je kontekstu i nedavno pokrenuta kampanja u Hrvatskoj »Prolife.hr« odlučila postaviti plakate po ulicama gradova s pozivima: »Želim živjeti!«, »Želim zakone koji će me zaštititi«, »Dok vaša djeca za Božić traže igračke, ja se samo želim roditi«, »Dok vi slavite Božić, mene moja mama planira ubiti« želeći biti glas onih koji ne mogu govoriti iz majčine utrobe…

U Hrvatskoj je u godini na izmaku prvi put organiziran veliki javni skup kojim se afirmativnim pristupom i masovnim izlaskom građana na zagrebačke ulice pokazala zauzetost za život, obitelj i Hrvatsku. Oko 15 tisuća građana krajem svibnja u znak potpore nerođenomu djetetu, njegovoj majci i obitelji prohodalo je kilometarsku trasu, a svoju su poruku obznanili riječima: »Želimo živjeti u Hrvatskoj koja voli i prihvaća nerođenu djecu, majke i obitelj.« Sve je snažniji, čini se, glas onih koji žele istaknuti javnosti važnost nerođenoga života, a svetkovina Kristova rođenja ohrabruje u nastojanjima da se ne zaniječe temeljno ljudsko pravo još nerođenoga čovjeka na život.