ZDRAVSTVENA SURADNICA S TRATINE Tratinčica – izbacivačica nepotrebnih tvari

Tratinčica

Tratinčica (lat. Bellis perennis) ima široku upotrebu u narodnoj medicini, i to kao biljka za čišćenje organizma i protiv slabokrvnosti, bolova u mišićima, reume i raznih upala poput bronhitisa, upale crijeva i želudca, kao i u liječenju rana. Znanstvena istraživanja potvrdila su da tratinčica sadrži spojeve koji rastvaraju, hlade, smiruju bolove i grčeve, pobuđuju izmjenu tvari i djeluju protuupalno. Saponini iz tratinčice potiču lučenje sluzi i iskašljavanje, potiču lučenje želudčanoga soka i žuči te poboljšavaju probavne procese, podupiru upijanje hranjivih tvari iz crijeva u krv. Treslovine, flavonoidi, sluzi i eterično ulje djeluju adstringentno (skupljajuće) na sluznice i imaju iscjeljujući učinak, kao i blago diuretičko djelovanje (izbacivanje tekućine iz tijela). Apigenin-7-O-gikopiranozid (ApG), flavonoid izoliran iz cvjetova in vitro (u laboratorijskim uvjetima), pokazao je snažan antioksidativni potencijal zbog sposobnosti uklanjanja hidroksilnih radikala i dušika oksida, što je posebno važno u čišćenju organizma od raznih zagađenja.

  • U tratinčici su izolirane deka-4,6-diinoična kiselina i deka-4,6-diin-1,10-dioična kiselina koje su pokazale antimikrobno djelovanje protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Osim toga izolirani su i triterpenoidni glikozidi koji su učinkoviti protiv gljivica.
  • Čaj od tratinčice koristan je u liječenju bronhitisa te kod upaljene sluznice crijeva i želudca
  • Tratinčica je čest sastojak kozmetičkih proizvoda, a posebno onih za uklanjanje sunčanih pjega i hiperpigmentacije
  • Treba biti oprezan u trudnoći i dojenju zbog nedovoljno podataka o djelovanju tratinčice u tim stanjima
  • Tratinčica može izazvati alergijsku reakciju u ljudi koji su osjetljivi na biljke iz porodice glavočika (ambrozija, krizanteme, marigoldi i mnoge druge). Stoga osobe koje su sklone alergijama trebaju provjeriti sigurnost uzimanja pripravaka od tratinčice.