ŽIVJETI U SKLADU S NAJUZVIŠENIJIM MORALOM Promišljanja pape Poljaka o braku koja ne zastarijevaju

Foto: Profimedia

Obitelj, brak i ljudska spolnost teme su koje su osobito zaokupljale papu Ivana Pavla II. No prije nego što je postao nasljednik sv. Petra 1978. godine, kardinal Karol Wojtyła napisao je niz iznimnih radova u kojima je pod teološkim vidom razmatrao ljudsku seksualnost i smisao braka. Projekt »Obitelj i mediji« sažeo je neke njegove najvažnije poruke, među kojima su neke napisane i prije 70-80 godina, ali nisu izgubile aktualnost ni danas.

U svojim je spisima kardinal Wojtyła polemizirao i s problemom utilitarističkoga pristupa seksualnosti. Naime, opasno je ako supružnici jedno drugo promatraju isključivo kao »objekt zadovoljstva«, instrument kroz koji utažuju požudu.

»U svojim je spisima kardinal Wojtyła polemizirao i s problemom utilitarističkoga pristupa seksualnosti. Naime, opasno je ako supružnici jedno drugo promatraju isključivo kao ‘objekt zadovoljstva’«

Time se u cijelosti negira smisao plodnosti. No u tom smislu, upozoravao je teolog Wojtyła još kao krakovski nadbiskup, postoji i druga krajnost – kada se rađanje i trudnoća u braku nameću zbog ciljeva koji ne pripadaju bračnoj ljubavi ili su uopće nejasno povezani sa smislom braka. Drugim riječima, to bi bilo rađanje puno djece samo da bi se nekoga dojmilo ili, još manje dopustivo, da bi se rađanjem ostvarile određene materijalne ili financijske povlastice.

Roditeljstvo je, podsjećaju iz projekta »Obitelj i mediji«, za kardinala Wojtyłu bila stvarnost koja nadilazi biološke okvire. Ne može se stoga o djetetu govoriti samo kao o proizvodu stapanja muške i ženske spolne stanice. »Biti otac ili majka znači imati svoju djecu koja su uronjena u konkretnu okolinu – u obitelj koju osnivamo i podupiremo mi kao roditelji«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija« na tragu teoloških radova Karola Wojtyłe.

Još pedesetih mladi je teolog i svećenik Wojtyła uočio problem s kojim se suočavaju i brojni moderni mladi supružnici kada razmišljaju o podizanju obitelji. Tada je u njegovoj Poljskoj, pod komunističkom vlašću, prevladao koncept rada u kojem majke više nisu mogle ostajati kod kuće s djecom. Prema logici da su »kućanice potlačene žene«, podsjećaju iz »Obitelji i medija«, danas se orijentira i feminizam te tržište rada. No problem je u tome, uočio je budući papa Poljak, što i kada oba supružnika rade, oni ne mogu uvijek namaknuti dovoljno sredstava za uzdržavanje svoje obitelji. Sa sličnim se problemom mnoge mlade obitelji susreću i danas. Napose, i pedesetih nije bilo jednostavno kupiti stan ili kuću u kojoj će obitelj živjeti. I o tom je pitanju raspravljao teolog Wojtyła. A što je svojedobno preporučio budući papa? U svojoj poruci supružnicima bio je nedvosmislen: »Živite u skladu s najuzvišenijim moralom.«

Oko 1300 eura trebala bi iznositi plaća koja bi za hrvatskoga građanina trebala biti dostojanstvena, procjenjuju hrvatski sindikati. Prema Državnom zavodu za statistiku prosječna neto plaća u ožujku 2023. u Hrvatskoj je iznosila 1130 eura.