ŽIVOTNO BOGATSTVO PASTORALNIH AKTIVNOSTI Nađimo svoje stvarno mjesto u Crkvi i župi!

Snimio: B. Čović | Duhovnik može imati poseban pogled na našu situaciju te nas savjetovati i voditi prema daljnjemu duhovnomu napretku. Bogatstvo razgovora s nekim tko razumije probleme s kojima se mladi suočavaju neprocjenjiva je vrijednost takve suradnje

Brz i globaliziran prijenos informacija i znanja preko masovnih medija odlika je modernoga doba koje je po sebi, gledano iz povijesne perspektive, vrlo kratko (ali utjecajno!) razdoblje. Stoljećima prije toga informacije i znanja – bila ona učena koja su se upotrebljavala za osnovne obrazovne svrhe i znanost ili ona životna i praktična koja su upotrebljavana u svakodnevnim obvezama – prenosila su se usmenom predajom ili su bila čuvana na malobrojnim lokacijama i pristup im je bio ograničen. Institucija najzaslužnija za očuvanje znanja kroz povijesna razdoblja najduljih radova bila je baš Katolička Crkva. Tu funkciju, iako ju često smetemo s uma, ona nosi i danas – svaka naša župa obiluje svim vrstama znanja koja nam trebaju za život, no češće se okrećemo internetskim izvorima u potrazi za odgovorima. Brojni fakulteti, škole i druge obrazovne ustanove pod pokroviteljstvom ili pod upravom Katoličke Crkve diljem svijeta prednjače u obrazovanju mladih i odraslih, brojni svjetski izvrsni znanstvenici i stručnjaci u svojim područjima interesa su katolici, a iznimne povijesne osobe katoličke vjere poimence ne stanu na sve stranice naših novina – pa da o njima pišemo i kroz cijelu ovu godinu.

Kada razmislimo, odvojimo se od ekrana i stavimo misli u perspektivu, gotovo svako pitanje na koje trebamo detaljan odgovor koji nije dostupan u ovom trenutku na nekoj platformi kojom se koristimo, najvjerojatnije je dostupan u našoj župi. Ona obiluje pojedincima svih »vrsta« koji su vjerojatno prošli sve kroz što i mi prolazimo i znat će nas usmjeriti gdje da pronađemo prave informacije. Internetske tražilice znaju mnogo toga, ali ne znaju sve – a naši župljani, braća i sestre u vjeri, izvori su nepresušna znanja. »Umrežavanje« nije nov pojam, umrežavamo se od malih nogu, i to s dobrim razlogom. Gradnjom odnosa, poznanstava i prijateljstava veliki svijet stavljamo u nama pojmljivu perspektivu koju možemo kontrolirati i usmjeravati prema svojim potrebama.

Naše župne zajednice maleni su svemiri sami za sebe – svaki od njih ima svoja nebeska tijela i mnoge zvijezde koje ga osvjetljavaju. Baš smo vas zato u ovom prvom broju ove godine u našoj rubrici »Mladi mladima« željeli pozvati da zajednički okrenemo novi list i povežemo se sa zajednicom koja nam je nadohvat ruke, a pruža mnoga korisna dobra. Pronađite i vi mjesto u svojoj župi!

Mladi i duhovno vodstvo

Crkva je zajednica u kojoj možemo dobiti savjete o bilo kojem aspektu života. To se, naravno, osobito odnosi na savjete o dobrobiti duhovnoga života, što može biti temelj emocionalnoga napretka, akademskoga uspjeha, ali i rješenja uobičajenih svakodnevnih problema. Župna je zajednica mjesto u kojem ne moramo bježati od problema, nego možemo pronaći snagu za njihovo rješavanje. Ipak, nisu nam svi odgovori dostupni niti su uvijek očiti.

Ponekad se naizgled nedokučivi odgovori na razna pitanja otkriju u sasvim jednostavnu razgovoru s iskusnom osobom. Duhovnost se ponekad najbolje razvija u suradnji i pod vodstvom duhovno zrelih osoba te u zajednici i poticajnoj okolini

Ponekad se naizgled nedokučivi odgovori na razna pitanja otkriju u sasvim jednostavnu razgovoru s iskusnom osobom. Duhovnost se ponekad najbolje razvija u suradnji i pod vodstvom duhovno zrelih osoba te u zajednici i poticajnoj okolini. Duhovno vodstvo kao put prema duhovnoj i emocionalnoj zrelosti poseban je način boljega upoznavanja Boga i mogućnost produbljenja našega odnosa s njim. Takvo vođenje, usmjeravanje i poticanje duhovnoga života uzima u obzir posebnosti svake osobe i situacije u kojoj se ona nalazi. Takva vrsta duhovnoga treninga korisna je za svaki aspekt naše osobnosti, ali osobito kao investicija u unaprjeđenje duhovnoga života. Otvorena komunikacija bez osuđivanja, srama ili straha te razgovor s osobom u potpunom povjerenju neprocjenjiva su iskustva. Duhovno praćenje pruža konkretne savjete za svakodnevni život posvećen Bogu. Duhovnik može imati poseban pogled na našu situaciju te nas savjetovati i voditi prema daljnjemu duhovnomu napretku. Bogatstvo razgovora s nekim tko razumije probleme s kojima se mladi suočavaju neprocjenjiva je vrijednost takve suradnje.

Duhovnost nije izdvojeni dio naše osobnosti pa treba posebnu pozornost usmjeriti prema njezinu unaprjeđenju te razumjeti da je ona temelj za razvoj ostalih aspekata osobnosti. Crkva je zajednica u kojoj je osobni razvoj itekako ostvariv, osobito dostizanjem duhovne zrelosti koja može biti temelj emocionalnoga razvoja, akademskoga uspjeha, ali i suočavanja s nekim problemima. Međutim, važno je razumjeti da takav napredak zahtijeva otvoreno srce i inicijativu, a prvi korak može biti suradnja u obliku duhovnoga vodstva. Razmislite i potražite svoga duhovnika na početku ove godine!

Sigurno okruženje u okrilju Crkve
Silvija Gojević: »Sazrijevanje i odrastanje dugotrajan je proces, a zajednice mladih nude sigurno okruženje«

Crkva u Hrvata može se pohvaliti velikim brojem zajednica mladih u sklopu kojih se provode različite duhovne i karitativne aktivnosti, a jedna od najpoznatijih takvih crkvenih zajednica zagrebački je SKAC (Studentski katolički centar), u kojem djeluje i naša sugovornica Silvija Gojević, studentica treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva te volonterka SKAC-ova medijskoga tima i nacionalnoga tima za promociju projekta »72 sata bez kompromisa«. SKAC, ističe Silvija Gojević, nudi mnoštvo aktivnosti zahvaljujući kojima mladi mogu upoznati sebe, doživjeti Boga i živjeti za druge. Među brojnim aktivnostima koje SKAC provodi ističe mise mladih petkom u Palmotićevoj ulici, ignacijevske duhovne vježbe, edukacije i radionice te brojne volonterske akcije. »Od svih tih aktivnosti meni je najdraži dolazak u SKAC i susret s ljudima u kojima osjećaš Kristovu prisutnost. Za mene je SKAC mjesto gdje sam naučila tražiti i nalaziti Boga u svakom danu i svakoj osobi, mjesto gdje sam stekla prijatelje za cijeli život i kojima se uvijek mogu obratiti za bilo kakav savjet, pomoć i iskreno mišljenje. U SKAC-u sam otkrila i neke svoje skrivene talente i način na koji ih mogu staviti u službu Bogu i Crkvi, ali isto sam tako otkrila i svoje slabosti te učim kako poraditi na njima. Sazrijevanje i odrastanje dugotrajan je proces, a zajednice mladih nude sigurno okruženje u kojima mladi katolik može upoznati sebe, Boga i pronaći svoje mjesto u Crkvi i svijetu«, poručuje svojim vršnjacima mlada SKAC-ovka Silvija Gojević.

Životno bogatstvo pastoralnih aktivnosti

Pastoralne aktivnosti u kojima mladi sudjeluju ne služe samo veličanju Boga i duhovnomu rastu, nego nam mogu biti priprema i za aktivnosti u našem svakodnevnom životu. Primjerice, čitanjem riječi Svetoga pisma možemo se vježbati u javnom nastupu, u čemu nam može pomoći i pjevanje u zboru pred brojnim auditorijem. Pomoć župniku prilikom slavljenja mise usađuje nam neke kvalitetne osobine. Drugim riječima, ministriranje je obveza da sve bude uredno, pripravno, staloženo, kako bi vjernici i svećenik dostojanstveno sudjelovali na misi. Vrlo je važan i planinarski križni put ili neka druga aktivnost u župi koji su prilika da u drugačijim uvjetima shvatimo dublje značenje svijeta oko nas i darova kojim nas Bog daruje. Sve su to aktivnosti koje nam koriste u duhovnom i svakodnevnom životu, no svatko u svojoj župi može pronaći aktivnost kojom će služiti prije svega Bogu, bližnjima i društvu, a naposljetku i sebi samomu.

Priredili: K. Jakobović, M. Labaš, E. Pinter, J. Radoslavić