ANSELM GRÜN Knjiga o umijeću življenja

Knjiga jednoga od najčitanijih pisaca današnjice Anselma Grüna upravo objavljena u izdanju Glasa Koncila

Uoči ovoga Božića koji se dočekuje u specifičnim okolnostima Glas Koncila objavio je knjigu najuspješnijega autora našega vremena za područje duhovnosti i umijeće življenja, Anselma Grüna. Nakon više od 20 milijuna prodanih knjiga; predavanja, tečajeva, duhovnoga vodstva, jedan od najčitanijih pisaca današnjice, »menadžer« čije gostovanje traže najpoznatije svjetske tvrtke ovom knjigom nadahnjuje: svatko od nas je spisatelj knjige umijeća življenja vlastitog života. Ne postoje »gotovi« recepti za sretan život ili sustavno oblikovane upute za sreću, ali postoji jedan odnos koji sve mijenja na bolje, odnos Boga i čovjeka. Otvaranje prema transcendenciji, prema Grünu, dovodi do dodira s »jednom snagom« koja sve mijenja. To je točka koja sve odlučuje jer ta je snaga ljubav koja moj život može učiniti snažnim, svetim, nedodirljivim, cjelovitim. Tko to ostvari, može živjeti na drukčiji način. Preobražavajući proces i učinke toga odnosa za čovjeka pokazuje Grűn kroz fenomene svakodnevnice, ophođenje sa samim sobom, rada, odnosa s drugim, razumijevanja i oblikovanja vremena. Knjiga o umijeću življenja otkriva blago zdrave kršćanske duhovnosti sada dostupne svakom čovjeku za sretniji i zdraviji odnos s Bogom, bližnjima odnosno sa samim sobom.

Jezgra sreće za Anselma Grüna jest: budi to što jesi – ali ne kruži stalno oko svojega Ja. Ništa si ne umišljaj. Prihvati da nisi nikakav junak i ne pravi se tako važnim. Radi na svojim slabostima. Ali neka te one ne izjedaju. Pusti ih na miru. Prihvati sebe sa svojim neskladnostima, sa svojim suprotnostima. 

ANSELM GRÜN, rođen 1945., redovnik je benediktinske opatije Münsterschwarzach na Majni gdje je zadužen za ekonomske poslove samostana. Kao dušobrižnik i duhovni pratitelj Anselm Grün postao je blagoslovom svojim predavanjima, tečajevima i brojnim objavljenim knjigama. Procjenjuje se da više od deset tisuća ljudi godišnje posjećuje njegova predavanja u kojima odgovara na razna pitanja ljudi.
Mnogi ga cijene kao duhovnog savjetnika, a spada među najčitanije kršćanske autore današnjice. Njegova djela prevedena su na više od 30 jezika. Zanimljivo je za istaknuti da je pedesetak naslova prevedeno i na kineski. Grün je ukupnu nakladu svojih knjiga u siječnju 2020. procijenio na oko 20 milijuna primjeraka.