Vozočašće

BLAGOSLOV VOZAČA, PUTNIKA I VOZILA

Više od pet desetljeća duga tradicija jedinstvenoga vozočašća Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trški vrh u bajkovito Hrvatsko zagorje zaživjet će i ove godine, u nedjelju 6. lipnja, po 54. put zaredom.

U organizaciji Glasa Koncila i Župnoga ureda Krapina svi su vozači i vozačice dobrodošli u svetište ponad Krapine, koje svake godine početkom lipnja postaje jedinstveno mjesto molitve i utjecanja pod zaštitu Majci Božjoj za sigurnost u prometu.

Svetu misu u 11 sati predslavi franjevac Ivan Marija Lotar, a nakon nje će svećenici blagosloviti vozače i vozačice – »vozočasnike«, obitelji te njihova vozila.

Pridružite nam se u nedjelju 6. lipnja na Trškom vrhu! 

Izvještaj s prvoga vozočašća 1968. godine

Pozvali smo bili automobiliste i motoriste Zagreba u staro, romantično svetište Marijino, na Trški Vrh povrh Krapine u Hrvatskom Zagorju. Nipošto nismo time željeli iskazati i pružiti neku prednost onima kojih je imućnost dosegla stupanj posjedovanje motornog vozila, još uvijek nedostižan stupanj čežnje mnogih. Htjeli smo samo iz onih rijeka motoriziranih, što se u dan počinka razlijevaju s gradskog asfalta na sve strane u potrazi za odmorom i razonodom, skrenuti u jednu nedjelju jedan potočić u jedno mjesto duhovne, religiozne okrepe, mjesto ujedno privlačno i kao točka mira i odmora u ljepoti Božje prirode i ljudske dogradnje. Bili smo pripremili za to posebne plakete i naljepnice za automobile, dobili biskupa i ispovjednike, prometne stražare i parkiralište, pokrenuli ugostitelje, uzbudili unaprijed svu Krapinu… Onda je nas i vozače i Krapinu na sam dan, u nedjelju 9. lipnja, uzbudila i uzbunila nemilosrdna, uporna, okrutna kiša.