UZ 60. OBLJETNICU IZLAŽENJA GLASA KONCILA Jedinstveni pothvat kiše ruža u marijanskom svetištu

MARIJA BISTRICA • U hrvatskom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke mnogobrojni su vjernici svjedočili nebeskoj kiši ruža. Naime, iz zraka su helikopterom kao zavjet Majci Božjoj prosute latice od 10 tisuća crvenih ruža na prostor crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca.

Tome pothvatu zaklade »Sv. Maravillas od Isusa« te hrvatskoga katoličkoga tjednika Glasa Koncila, koji tako obilježava šest desetljeća kontinuiranoga izlaženja, svjedočilo je mnoštvo vjernika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i Hrvata iz inozemstva koji su stigli u subotu 30. rujna na Mariju Bistricu kako bi se na misnom slavlju prisjetili proglašenja blaženim zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca prije 25 godina i pohoda pape Ivana Pavla II.

»I Glas Koncila i Zaklada žele da simbolični čin ‘kiše ruža’, uz koji se vezuje predaja o sv. Maloj Tereziji, bude znakom molitve i zavjeta Majci Božjoj da zagovara Crkvu i hrvatski narod te kao zahvala za stavljanje na čast oltara bl. Stepinca«

»Velika je želja bila da se taj zavjetni čin ispuni upravo uz blagdan ‘svetice ruža’ – crkvene naučiteljice i bosonoge karmelićanke sv. Terezije od Djeteta Isusa, čijemu se zagovoru hrvatski blaženik Alojzije Stepinac za života na poseban način utjecao«, rekao je glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić.

Hrvatski katolički tjednik Glas Koncila povezan je sa sv. Malom Terezijom jer nakon što je s nadnevkom 29. rujna 1963. trebao izići prvi broj tadašnjega dvotjednika, komunističke vlasti su oklijevale s dopuštenjem izlaska novina iz tiska. U naizgled nemogućoj situaciji prvi su se urednici utekli zagovoru svetice ruža sv. Male Terezije. Smatra se događajem čudesne naravi da je upravo na njezin blagdan 1. listopada 1963. stiglo dopuštenje tadašnje vlasti da se otisne prvi broj Glasa Koncila.

»I Glas Koncila i Zaklada žele da simbolični čin ‘kiše ruža’, uz koji se vezuje predaja o sv. Maloj Tereziji, bude znakom molitve i zavjeta Majci Božjoj da zagovara Crkvu i hrvatski narod te kao zahvala za stavljanje na čast oltara bl. Stepinca, i to upravo u godini posvećenoj sv. Maloj Tereziji«, rekla je Sanela Mlinarić iz Zaklade »Sv. Maravillas od Isusa«.

Osim zavjetnoga čina, za 60. rođendan Glasa Koncila svaki je hodočasnik s Marije Bistrice kao dar ponio i posebno izdanje hrvatskoga katoličkoga tjednika koji među ostalim donosi i intervju s donedavnim predsjednikom Papinskoga odbora za povijesne znanosti p. Bernardom Ardurom koji je predsjedao mješovitom katoličko-pravoslavnom komisijom o bl. Stepincu te je istaknuo da tijekom tih susreta nije predočen ni jedan dokument koji bi mogao biti zaprjeka kanonizaciji bl. Stepinca te je za Glas Koncila rekao: »Za mene je Stepinac svet svećenik, svet biskup koji je uistinu učinio sve, uistinu sve da bi zaštitio svoje stado, da bi spasio sve koje je mogao spasiti.«