DOBRO JUTRO, HRVATSKA Rezultati izbora nose pouku

Snimila: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Povremene pomoći i davanja kao što su besplatan prijevoz, oslobođenje od određenih obveza participacije, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, oslobođenje od nekih upravnih pristojba, dobro su došli, ali nisu rješenje

Nakon lokalnih izbora i razbacivanja obećanjima glede promjena očekuje se povratak u normalu. Vrijeme je da se počne baviti problemima o kojima se govorilo u predizbornoj kampanji, s tim da se neke izbjegavalo, pa čak i prešućivalo. Polemike konkurenata pokazale su da u Hrvatskoj postoji trajna neusklađenost interesa, pa čak i sukobi, posebice u vertikalnoj hijerarhiji općina, gradova županija i središnje vlasti. Čak se u nekim slučajevima pokazivala i prevelika ovisnost. Stoga takva neusklađenost zahtijeva međusobnu bolju harmonizaciju svih dijelova društvenoga i državnoga sustava.

Zbog posljedica koronakrize, a i pretrpljenih potresa, mogu se očekivati teškoće glede povećanja životnih troškova i niskih plaća, otkazi, a u nekim slučajevima čak i nedostatak radne snage u djelatnostima poput ugostiteljstva. Osim toga osjeća se zaostajanje mirovina za plaćama, kao i pad zdravstvenoga standarda. Sve te pojave i zaostajanja bit će teška zadaća za nove izborne pobjednike, posebice ako počnu prijetnje štrajkovima ili blokadama.

Problemi i zablude mogu se manifestirati i u ignoriranju pojedinih teškoća ili u neprihvaćanju njihove važnosti, tako da se to samo proglašava kao rijetke pojedinačne pojave. Takve zablude nastaju kada se umjesto rješavanja stvarnih uzroka upozorava samo na sporedne. Nisu li se u ne tako davnoj prošlosti kao dokaz rasta životnoga standarda navodili skupi automobili na ulicama, a nije se gledalo na pojavu da mnogi kopaju po kantama za smeće? Gledajući s druge strane, Hrvatska danas uvozi hranu, a izvozi perspektivne mlade stručnjake, koje je školovala za druge. Na lokalnoj razini nude se sitne povremene pomoći, kojima se privremeno ublažavaju pojedini slučajevi socijalne ugroženosti, koja i dalje ostaje.

Pojedini lokalni čelnici nadmudruju se s gospodarstvenicima ne uzimajući u obzir okolnost da istodobno u istom mjestu drugi njihovi sugrađani ne primaju plaću ili se iseljavaju. Svatko sebično traži samo svoje pravo bez uzimanja u obzir teškoća svojega sugrađanina. Poskupljuju komunalne naknade za vodu, čistoću i slično. Opća je pojava da se umanjuje značenje solidarnosti kao osnovno načelo društvene suradnje ili se svodi na minimum, pa čak i nestaje.

Međusobni odnosi državnih i lokalnih tijela vlasti često nisu usklađeni pa jedni proglašavaju druge isključivim krivcima za određena loša rješenja. Neki se hvale povećanim zapošljavanjima, ali zanemaruju činjenicu da nije isto kada se zapošljava veći broj u administraciji općine ili grada u odnosu na proizvodne djelatnosti. Takvo kaotično stanje odnosa unutar pojedinih lokalnih jedinica, kao i u odnosima s višim vlastima, a da nema uzajamnih kritičkih prihvaćanja njihovih posebnosti, samo pogoršava probleme lokalnih vlasti. Posebni su problemi, zapravo grijesi, u odnosu prema poljoprivredi, posebice vezano uz dodjelu koncesija za uporabu poljoprivrednoga zemljišta i šumskih pašnjaka.

U traženju rješenja za takvo zabrinjavajuće stanje valja poći prije svega od viših vlasti koje donose nedorečene ili nepotpune zakone, koji se u lokalnoj praksi još više izigravaju, pa se time sve više gubi povjerenje građana u učinkovitost institucija. Posebno je zabrinjavajuća pojava izbjegavanja odgovornosti za kaznena djela bježanjem u susjedne države, zlorabama dvostrukoga državljanstva.

Osim toga, mnogi naši zakoni koji su se donosili ili se i dalje donose nemaju novčanu podlogu za prava koja sa daju. Povlaštene mirovine i proširivanje mirovinskih prava samo po statusu državljanstva (nacionalna mirovina, nagrade športašima i njihovim trenerima, razni dodatci i sl.) postaju sastavni dio predizbornih kampanja i demagogije. Također brojna druga davanja, kao i iznimke od nekih obveza, dovode do nenamjenskoga trošenja proračunskoga novca općina, gradova, županija, pa i države. Građani doživljavaju sve više takve povlastice kao nepravde, što pokazuju i na izborima.

Politika koja se više svodi na umirivanje ili povlašćivanje određenih skupina ne može trajno očuvati svoju vjerodostojnost niti biti rješenje za probleme. Primjerice COVID-dodatak za dio umirovljenika više je pranje savjesti za nepravde učinjene načinom usklađivanja mirovina. Povremene pomoći i davanja kao što su besplatan prijevoz, oslobođenje od određenih obveza participacije, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, oslobođenje od nekih upravnih pristojba, dobro su došli, ali nisu rješenje. Često je posljedica suprotan učinak jer nosi u sebi klicu razdora i nezadovoljstva onih građana koji su zbog jedne kune većega primanja isključeni od takvih povlastica.

Rezultati lokalnih izbora i sve veća pojava nestranačkih kandidata pokazuju da je došlo do zasićenosti postojećim politikama, neke vrste zamora, zbog kojega građani na lokalnoj razini žele promjene. Također očekuju da bi i državna vlast trebala smoći hrabrosti zaustaviti trend podjele građana.