I SLUŽBENA JU MEDICINA VEOMA CIJENI Ljekovito lišće, sok i kora breze

Foto: Shutterstock

Uz mnogobrojne ljekovite učinke, breza (Betula alba) najpoznatija je po svojem djelovanju kod bolesti mokraćnoga sustava. Osušeni listovi i lisni pupoljci breze upotrebljavaju se u izradi čaja koji djeluje kao diuretik (odstranjuje višak vode iz organizma), a učinkovit je i protiv celulita. Osim toga, taj čaj djeluje kao protuupalno sredstvo i antiseptik za mokraćni trakt i bubrege. Stoga je breza jedan od sastojaka poznatoga uvina čaja koji preporučuje i službena medicina kod upale mokraćnih putova. U narodnoj medicini postoje brojni recepti na bazi breze s ciljem ublažavanja tegoba kod reumatizma, gihta i rastvaranja bubrežnih kamenaca, ali i liječenja raznih kožnih bolesti. Od brezove kore radi se brezin katran koji sadrži ljekovite tvari gvajakol i krezol koje potiču obnavljanje kože i smanjuju upale. Od breze se dobiva i ksilitol, zamjena za šećer s niskim glikemijskim indeksom i 40 posto manje kalorija. Pripravci od brezinih listova, pupoljaka, soka i kore mogu se primjenjivati lokalno i oralno.

  • List breze, sok iz drveta breze, kora drveta breze ili njezin katran upotrebljavaju se kod ispadanja kose i za jačanje korijena kose te za odstranjivanje prhuti, a u kozmetici za njegu lica.
  • Čaj od breze potiče 5 do 6 puta veće količine mokraće od prosječne količine.
  • Svježi brezin sok, koji se dobiva izravno iz drveta (bušenjem rupe na deblu u proljeće), upotrebljava se za pročišćenje i jačanje organizma.
  • Pupoljci i razvijeni listovi odlikuju se visokim sadržajem vitamina C i jestivi su. Na 100 grama listova ima 140 mg vitamina C, jednako kao u plodovima paprike.
  • Djeca i osobe alergične na aspirin trebaju izbjegavati pripravke od breze zbog sadržaja salicilata, a potreban je oprez i u trudnica i dojilja. Breza može izazvati alergije, posebno u ljudi koji su osjetljivi na pelud celera i pelina.
  • S obzirom na to da je breza diuretik, potreban je oprez u osoba koje uzimaju lijekove koji su diuretici.