NOVA KNJIGA GLASA KONCILA Zbirka homilija za liturgijske godine A B C

»Misterij ljubavi, zla i smrti. Bludnice vas pretekoše u kraljevstvo Božje«, autora dr. sc. Ante Barišića, OFMCap, nova je zbirka homilija objavljena u izdanju »Glasa Koncila«.

Zbirka sadrži kompletne A B C liturgijske godine, sveukupno 195 homilija, uključujući sve glavne svetkovine Crkve, više blagdana te nekoliko prigodnih homilija na spomendane. Homilije za nedjelje i glavne svetkovine poput Božića i Uskrsa, svetkovine Krista Kralja… poredane su prema tijeku liturgijske godine, a pojedine svetkovine, kao npr. sv. Petra i Pavla i još neke, nisu zasebno izdvajane u skupinu pod nazivom svetkovine, već su ostavljene unutar vremena kroz godinu jer su slavljene u nedjelju.

Novoobjavljene homilije plod su autorova pastoralnoga i liturgijskoga djelovanja u župi sv. Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi, koja ove godine slavi 80 godina svoga postojanja, a upravo je to jedan od glavnih poticaja za objavljivanje knjige. Homilije su nastajale od 2010. do 2014. godine, a nekoliko homilija je autor naknadno dodao kako bi kompletirao sve nedjelje kroz godinu.

Gotovo sve homilije izrečene su tijekom euharistijskih slavlja u spomenutoj župi, osim nekoliko njih koje su izrečene na drugim mjestima i župama prigodom proslave zaštitnika župe: Široka Kula (Lika), Tuzla, Sisak, Jajce, Pitomača, Varaždin, Orehovica (Zagorje), Karlobag, Osijek, Rude (Samobor), Novigrad na Dobri.

»Želja nam je da ova zbirka homilija ne bude tek puko svjedočanstvo jednoga kratkog isječka vremena i konteksta u kojem živi i djeluje propovjednik koji ostavlja pisani trag iz toga vremena u obliku živoga navještaja i tumačenja Božje riječi župnoj vjerničkoj zajednici koja se nedjeljom i u druge dane tijekom godine okuplja oko oltara, oko živog Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja čovjeka, nego da ona plemenitom i strpljivom čitatelju bude i poticaj za duhovnu obnovu na tragu nove evangelizacije i sinodalnoga puta i hoda Crkve na početcima 21. stoljeća.« napisao je autor u predgovoru.