NOVA KNJIGA MONS. IVANA MIKLENIĆA »Bog oslobađa čovjeka«

Iz tiska je izišla najnovija knjiga mons. Ivana Miklenića »Bog oslobađa čovjeka«. S podnaslovom »Korizmena i uskrsna prepoznavanja« štivo je to koje dolazi u pravi trenutak – uoči korizmenoga i uskrsnoga vremena. Korizma je posebno vrijeme za sve članove Katoličke Crkve, osobito za one koji žele rasti u svom ljudskom i kršćanskom pozivu. To je povlašteno doba sabranosti, preispitivanja vlastitoga uvjerenja i ponašanja, ostvarivanja dobra na razini osobnoga, obiteljskoga i društvenoga života. Poput sitnih »provokacija« ili usmjerenja, za »provjeru« slike o sebi, za »razračunavanje« s vlastitim slabostima, doneseni tekstovi u ovoj knjizi sabrani su većinom sa stranica katoličkoga tjednika Glasa Koncila, da bi tako sjedinjeni i »osvježeni« poslužili dobrohotnu i otvorenu čitatelju kao poticaj na osobnom putu vlastitoga ljudskoga, duhovnoga i kršćanskoga dozrijevanja. Mnogo je razloga da se na svim razinama kršćanstva u Hrvatskoj napravi iskreni ispit savjesti, a glavni je razlog to što hrvatski građani kršćani, osobito katolici, ne smiju bježati od svoje osobne odgovornosti za cjelokupno stanje u suvremenom hrvatskom društvu. Mnogi se tako s pravom pitaju: Zašto u ovoj samostalnoj i pluralnoj Hrvatskoj nije bolje? Zašto se opće dobro u Hrvatskoj tako teško probija, zašto je toliko osporavano i ugrožavano na svim razinama? Stoga je tekstovima drugoga dijela knjige (»Uskrsna prepoznavanja«) cilj, upravo u kontekstu zabrinjavajućih nedostataka u suvremenom hrvatskom društvu, podsjećati na novo svjetlo Uskrsnuloga koje je sposobno u suradnji s vjernim Isusovim učenicima ne samo rasvijetliti, nego i izliječiti sve traume u hrvatskom društvu te donijeti neugrozivu nadu.

Knjiga je izazov za sve koji žele preispitati i osnažiti svoju vjeru, prepoznati put k dozrijevanju vlastitih uloga (kao) čovjeka kršćanina.

U neumornu zalaganju za istinito i potpuno informiranje javnosti u tjedniku Glasu Koncila tijekom svoje novinarske karijere autor mons. Ivan Miklenić objavio je te uredio više knjiga i zbornika. Trideset godina uredničkoga vodstva Glasa Koncila učinilo ga je najdugovječnijim glavnim urednikom ijednih novina u Hrvatskoj. Dvostruki je dobitnik nagrade za životno djelo – Hrvatskoga društva katoličkih novinara (2019.) i udruge Hrvatski novinari i publicisti (2020.).