OBITELJ I MEDIJI Četiri savjeta za usavršavanje »nesavršenoga« obiteljskoga odgoja

Činjenica da nitko u obitelji nije nepogrješiv – dakle ni roditelji ni djeca – ne može igrati presudnu ulogu u obiteljskom odgoju, pa je stoga i svaki obiteljski odgoj po nečemu nesavršen. Pogrješke su dio odgojnoga procesa, a strah da će u odgoju djeteta nešto poći po krivu ne smije biti razlog za pasivnost, upozorava projekt »Obitelj i mediji«, koji je iz knjige »Nesavršena obitelj« talijanske autorice Marioline Ceriotti izvukao četiri savjeta koji će unaprijediti odgoj u obitelji koji ni u jednom slučaju ne može biti savršen.

»Ne smijemo se dovesti u zamku zamjene uloga ili čak krađe zadaća koje prema obitelji ima supružnik. Svatko na svoj način unosi bogatstvo u obitelj i doprinos muškarca i žene ne može se zamijeniti«, objašnjavaju iz »Obitelji i medija«

Poštovanje granica prvi je savjet koji nudi talijanska autorica. Ono znači pravo djece na njihovu osobnu sferu slobode, u kojoj će i u fizičkom i psihičkom smislu djelovati samostalno. Iz toga proizlazi i drugi savjet, koji je autorica objasnila kao potrebu da se između roditelja i djece ostvari i odgovarajuća distanca. Nije riječ o zahladnjenju odnosa i stvaranju zidova u komunikaciji, nego o postupnom davanju većega prostora slobode od roditeljskoga upletanja u svakodnevni život. To je povezano i sa stjecanjem unutarnje zrelosti. Roditelji trebaju poštovati faze djetetova odrastanja i prihvatiti da će u tom procesu biti i trenutaka nezadovoljstva i tuge na koje ne mogu utjecati. Djeca pak trebaju naučiti kako živjeti s vlastitim problemima i da će se u životu kad-tad naći s riječju »ne« kao odgovorom na svoje želje.

Treći savjet odnosi se na poštovanje uloge koju svaki član treba imati u obitelji, koji uključuje i nezamjenjivu ulogu roditelja kao protagonista odgoja, ali i posebnost uloga koju u tom procesu imaju kako otčevi tako i majke. »Ne smijemo se dovesti u zamku zamjene uloga ili čak krađe zadaća koje prema obitelji ima supružnik. Svatko na svoj način unosi bogatstvo u obitelj i doprinos muškarca i žene ne može se zamijeniti«, objašnjavaju iz »Obitelji i medija«. Četvrti i možda najosjetljiviji savjet odnosi se na prijenos vrjednota. One nikad ne smiju biti nametnute »odozgo«, autoritarno, nego upravo suprotno – vrjednote za život trebaju biti predložene djetetu, što uključuje i detaljno objašnjenje zašto se treba ponašati na određen način i kako određena vrlina može biti blagodat u ostatku života.

Istraživanje Svjetskoga gospodarskoga foruma pokazalo je da je 80 posto roditelja djece u dobi od 7 do 18 godina u vrijeme pandemije i škole »na daljinu« osim uloge odgojitelja bilo uključeno i u ulogu zamjenskoga profesora i učitelja