OBITELJ I MEDIJI »Tehnološki post« kao odgovor na prekomjernu uporabu digitalnih tehnologija i društvenih mreža

Foto: Shutterstock

»Miris limuna – Tehnologija i međuljudski odnosi u eri Facebooka« naslov je knjige američkoga svećenika Johana Lyncha, koja je, premda napisana prije deset godina, privukla pozornost projekta »Obitelj i mediji« zbog nekoliko odgovora koje nudi na vječne dvojbe kada su u pitanju nove tehnologije i njihov utjecaj na čovjeka.

»Lynch nije nostalgični konzervativac iz srednjega vijeka iz doba inkvizicije, no nije ni ‘progresivni liberal’. U svojoj knjizi on nastupa kao realist, on ne osuđuje mobitele i internet. On se protivi bezuvjetnoj predaji fatalizmu i kukavičluku onih koji se zadovoljavaju samo kritiziranjem onoga što je neispravno, a da ne ponude putove za poboljšanje«, ocjenjuju knjigu američkoga svećenika iz »Obitelji i medija«. Posebnu pozornost valja obratiti na poglavlje o obrazovanju i uporabi digitalne tehnologije. Autor, naime, protuotrovom prekomjernoj uporabi digitalnih uređaja, društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka naziva – post. »Tehnološki post«, kako to predlaže autor, pomogao bi ljudima da rastu u međuljudskim odnosima, a odnosi se na strogo ustezanje od uporabe mobitela i drugih uređaja u raznim svakidašnjim prigodama.

»Obrazovanje pomaže u utjelovljenju ideala u konkretnim situacijama. Učitelji, očevi i majke trebaju znati kako živjeti ideale koji su sami po sebi dovoljno uvjerljivi, a tek nakon toga mogu ih preporučivati svojoj djeci i učenicima«

»Ugasite mobitele kada sjedite za stolom s prijateljima, obitelji ili članovima šire zajednice da biste prije svega uživali u njihovoj stvarnoj prisutnosti«, piše Lynch i napominje da ni jedan post nije sam po sebi dovoljan za promjenu ako mu ne prethode neka pitanja.

U slučaju konzumacije digitalne tehnologija ona su jednostavna, kao što su: »Kako se koristim internetom, kada se trebam koristiti mobitelom?«, navodi američki svećenik, no i duboka, kao što su: »Za koga živimo, što je doista važno u životu, je li Facebook način življenja međuljudskih odnosa, mogu li nas mobiteli zaista osloboditi ili nas zapravo zarobljavaju?…” Lynch u tom kontekstu spominje i odnos obrazovanja i ideala: »Obrazovanje pomaže u utjelovljenju ideala u konkretnim situacijama. Učitelji, očevi i majke trebaju znati kako živjeti ideale koji su sami po sebi dovoljno uvjerljivi, a tek nakon toga mogu ih preporučivati svojoj djeci i učenicima. Dakako, oni će se sami opredijeliti, no ukoliko se susreću s privlačnim i ostvarivim prijedlozima, utoliko će za njih biti lakše da ostanu na pravom putu«, piše američki svećenik, saževši odnos tehnologije i međuljudskih odnosa u jednu misao, a to je »sloboda koja je upravljena velikim idealom«.

Više od 500 tisuća redovitih korisnika izgubio je Facebook tijekom posljednja tri mjeseca 2021. godine. Iako se ta brojka može činiti neznatnom u usporedbi s ukupnim brojem redovitih korisnika koji iznosi gotovo dvije milijarde ljudi diljem svijeta, podatak ipak govori i o određenim zasićenjima komunikacijom »na daljinu«.