OBITELJSKA PRIČA IZ ČEŠKE Nov pogled na život

Baka na ledu
»Baka na ledu« (Bába z ledu); drama; redatelj: Bohdan Sláma, glume: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vize

Nakon što je prošloga ljeta prikazan na Pulskom i Vukovarskom filmskom festivalu, vrlo dobar nezavisan češki film »Baka na ledu«, u slovačkoj i francuskoj koprodukciji, došao je u kinâ Kinomreže u Hrvatskoj. Osvojio je niz nagrada na međunarodnim festivalima, među kojima i za najbolji scenarij na Tribeca filmskom festivalu, u Wiesbadenu nagradu FIPRESCI-ja, u Portlandu nagradu publike te četiri Češka lava za najbolji film, režiju, glavnu žensku i mušku ulogu, a bio je i njihov kandidat za Oscara.

Osim doista sjajnih glumaca predvođenih Zuzanom Krónerovom (Hana) i Pavelom Novýjem (Brona), najveća vrijednost filma jest izvrstan originalan scenarij Bohdana Sláme, koji ga je i vrlo vješto režirao. Dramaturgija je pomno osmišljena s nekoliko vrlo efektnih i neočekivanih obrata u zanimljivu zapletu. To je psihološka i socijalna obiteljska drama, ali topla s blagim humorom. Odaje probleme nesnalaženja u ustaljenim obiteljskim običajima, u vlastitim htijenjima te u susretu s neočekivanim drukčijim, pomalo ekscentričnim načinom života siromašnijih starijih ljudi, ali međusobno vrlo povezanih i susretljivih. Postavlja se i pitanje koliko je pojedinac uistinu spreman na promjenu, čak i kada je ona na bolje. Ono pak što se najviše ogleda kao problem jest kako se sve to odražava na djecu, konkretno na dječaka Ivaneka (Vize), koji je katalizator odnosa u obitelji.

Glazbena dobra podloga jasno pridonosi ritmu i ozračju filma. Sivi zimski tonovi fotografije filma u skladu su sa životnim sivilom likova.

Hana je udovica, ali je redovito posjećuju dva sina sa svojim obiteljima. Sve se počinje mijenjati kada slučajno spasi Bronu iz hladne rijeke i upozna ljude koji se bave plivanjem zimi. Pomalo se zbližavaju pa se Hana s Ivanekom pridruži toj neobičnoj skupini zimskih plivača…