OD KATARA DO SCHENGENA Dva ključna tjedna

Foto: Shutterstock | Prelaz u Tovarniku, g. 2015.

A što ćemo mi dobiti s tim »Schengenom«? – usred nogometnih snatrenja prekida me »Debeli, u gostima«. – Daj reci mi, ti si školovan, pismen čovjek, a ja… Još do prije mjesec dana sam mislil kak’ je Schengen tam’ neko skijalište u Švici…

– Kad ono, u Luksemburgu! – makar ga zemljopisno mogu poučiti. – Čuj, stari, nemam ti ni ja pojma o tome… Sva sreća samo da nismo morali glasovati i za taj ulazak u Schengen ili za euro jer mi dvotrećinsku većinu ne bismo skupili ni da glasujemo je li uspjeh ovo što su »Vatreni« napravili u Kataru!

– Je, ti bi prvi rekel kak’ je za medalju »dost’ pobjeda protiv Kanade, a da je sve ostalo bilo ‘nula’, neriješeno, ‘ništa – ništa’«! Ha, ha, ha! Kak’ da i mi Hrvati nenogometaši svakoga dana ne dokazujemo da »s ništa« znamo i možemo biti najveseliji, najbogatiji i najbolji! – u jednom dahu dade si oduška Debeli, pa se vrati na zadanu temu: – Veliš, sreća da nismo morali glasovati za Schengen?… Pa ne znam baš… Da se moralo, morti bi i ja došel na red, mislim možda bi, s kakvom »šuškom«, došli i po moj glas?… Pa vidiš, pa znaš onu mantru da su »iduća dva tjedna ključna«? Tak i ovi naši, tu u Saboru, daju si tjedan po tjedan, ključniji od ključnijega, dok ne skupe dovoljno glasova za te ustavne promjene ili za ukrajinske vojne vježbenike, svejedno za kaj… »Važan je princip, sve su ostalo nijanse«… No, i ja bih im rado odglasal za nešto, umjesto za ovo ništa! – fakinski namigne Debeli, pa glasu vrati smrtnu notu srbijanskih televizijskih voditelja u trenutcima postizanja hrvatskih golova. – Fakat, ozbiljno te pitam, kaj to sa Schengenom znači da bumo sad po cijeloj granici naše hrvatske kifle morali imati pojačane odrede carinika i vojske? Jer, kad našu granicu prejdu, onda se svi mogu bez putovnica furati i do… Osla, a ne samo do posla!? Bumo mi sad opet, ono zaprav’, »de facto i de Jure«, postali »predziđe kršćanstva«?

– Kojega kršćanstva?! – bez mozga oštro mu ukližem na prvu loptu. – Ovog njemačkog sinodskog? Briselskog birokratskog? Tog famoznog europskog »demo(n)kršćanstva«, bez Boga u ustavu i misaonom sustavu!?! Ma daj, moj Debeli, nismo ti mi nikakvo predziđe kršćanstva, mi smo ti samo »zidić katoličanstva«… Već napuknut i nagrižen, natruo i sam za sebe »zidić«…

– Zid, zid!… Pitaj Marokance, Belgijance, Japance, Brazilce!… – veselo prebaci Debeli opet na nogomet, da me umiri, dobro znajuć’ da me samo to može »prebacit«… – I, znaš kaj, onak’ za kraj? Ja svejedno i dalje, nekak’, mislim da je taj Schengen skijalište! Zaprav’ sanjkalište, i da bumo dobro nasanjkani… Sreća da imamo vas, školovane!