PORUŠENA PA GRAĐENA Crkva sv. Vincenca u Prigradici

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Vincenca u Prigradici

U blatskoj lučici Prigradici hrvatska plemićka obitelj iz roda Zmajevića (Ismaelli) izgradila je u 16. st. malu kapelu u blizini svojega kaštela. Crkvica je bila posvećena španjolskomu svetcu Vincentu Ferreru (tal. Vincenzo Ferreri, hr. Vinko Fererski) koji je rođen 23. siječnja 1350. u Valenciji, a umro 5. travnja 1419. u Vannesu u Francuskoj.

Gradnjom ceste i rive u Prigradici crkvica iz 16. stoljeća našla se na putu izgradnje te su je porušili. Pomoću blatske općine, a radom i sredstvima vjernika, materijal porušene kapele, pijesak, kamen i voda preneseni su na vrh obližnjega brda, gdje je u dva mjeseca g. 1965. podignuta nova crkva s istom posvetom.

U vrijeme izgradnje kapele otok je bio pod mletačkom upravom te se ustalila talijanska inačica njegova imena u posveti. Gradnjom ceste i rive u Prigradici crkvica se našla na putu izgradnje te su je porušili. Pomoću blatske općine, a radom i sredstvima vjernika, materijal porušene kapele, pijesak, kamen i voda preneseni su na vrh obližnjega brda, gdje je u dva mjeseca g. 1965. podignuta nova crkva s istom posvetom. Iz stare kapele prenesena je preslica sa zvonom, kameni dovratci, a na oltar je postavljena stara slika sv. Vincenca. Blagoslov je uslijedio 26. rujna 1965. uz prisutnost 400 vjernika iz Blata i okolice. Kapelu je blagoslovio dubrovački biskup Pavao Butorac (Perast 1888. – Dubrovnik 22. veljače 1966.). Kapela je na pročelju iznad dovratka imala otvor u obliku križa i dva velika četvrtasta prozora. Bila je neožbukana. Do nje je vodio strmi puteljak koji je danas zamijenjen stubama. Nedavnom obnovom potpuno je izmijenjeno njezino pročelje. Prozori kraj ulaza su smanjeni i zadobili su polukružni završetak. Umjesto otvora u obliku križa postavljena je osmolisna rozeta. Građevina je ožbukana, a okolni plato popločen bijelim kamenom. Na ravnom začelnom zidu postavljena je slika naslovnika u društvu triju anđela. Na kamenom podu nalazi se jednostavan kameni stol oltara okrenut prema puku.

Mise su svake nedjelje u 7.30, a blagdan je 5. travnja. Sv. Vincenco pripada redu dominikanaca, a kako mu blagdan uglavnom pada u korizmi, od g. 2000. Red ima dozvolu Sv. Stolice da se blagdan slavi 5. svibnja.