POVRTNICA IZ KOJE TEKU BLAGODATI Crna rotkva ljekovita korijena

Crna rotkva

Crna rotkva (Raphanus sativus var. niger, lat.) ili povrtnica povrće je vrlo ljekovita djelovanja na dišni i probavni sustav, ali i daleko šire od toga. Jedan od poznatijih preparata u narodnoj medicini sok je od naribane crne rotkve pomiješan s medom ili šećerom koji se upotrebljava u liječenju bolesti dišnih putova, poput kašlja i bronhitisa. Korijen crne rotkve sadrži sumporno ulje rafanol, niz spojeva s gorčičnim uljem, mineralne tvari, magnezij, vitamine i fermente. Gorčično ulje djeluje antiseptično i učinkovito je za uništavanje bakterija, virusa i gljivica. Osim toga, antibakterijsko djelovanje crne rotkve pomaže kod nadutosti i proljeva. Nadalje, svježi sok od crne rotkve dobro djeluje na izlučivanje žuči pa je stoga učinkovita kao pomoć kod oboljenja žučnih kanala i kod stvaranja žučnih kamenaca i pijeska. Budući da je bogata balastnim tvarima, ona potiče crijevnu peristaltiku odnosno ubrzava prolaz hranjivih tvari kroz crijeva i potiče brže izbacivanje štetnih tvari iz crijeva.

  • Crna rotkva sadrži sulforafan, antioksidans iz skupine izotiocijanata za koji su znanstvene studije dokazale da ima važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma prostate, dojke, debeloga crijeva i jajnika.
  • Utrljavanje svježega soka od crne rotkve pomaže kod neuralgija i ishijalgija.
  • Crna rotkva sadrži veću količinu folne kiseline koja je važna za mozak i živčani sustav te važan izvor selena koji štiti stanice od štetnih slobodnih radikala.
  • Zbog sadržaja gorčičnoga ulja i sumpornih spojeva crna se rotkva ne preporučuje oboljelima od upale želudca, bolesti bubrega, štitnjače i čira na želudcu.
  • Prevelike doze soka od crne rotkve mogu oštetiti jetra. Preporučena doza je 50 do 100 ml soka podijeljena u više manjih doza dnevno. Uzima se tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu od dva do tri dana.