LJEKOVITE I PETELJKE I KOŠTICE Blagotvorno djelovanje višnje

Višnja
Antocijanini su biljni pigmenti koji pripadaju grupi spojeva flavonoida koji štite stanice organizma od oštećenja, a smanjuju i rizik od Alzheimerove bolesti

Višnja (lat. Prunus cerasus) osvježavajućega je okusa, ali i voće koje pomaže kod nesanice i bolova te je prirodni antioksidans. Uz bogatstvo ljekovitih sastojaka, vitamina i minerala u višnji su posebno vrijedni antocijanini koji višnji daju crvenu boju. Antocijanini su biljni pigmenti koji pripadaju grupi spojeva flavonoida koji štite stanice organizma od oštećenja, a smanjuju i rizik od Alzheimerove bolesti. Zbog visokoga udjela antocijanina smatra se da višnje imaju utjecaj u prevenciji raka, posebice raka debeloga crijeva. Osim toga, antocijanini mogu aktivirati peroksisomski proliferator – aktivirani receptor (PPAR) koji sudjeluje u razgradnju masti iz hrane, posebice triglicerida, što pomaže u čišćenju krvi od »lošega« LDL kolesterola i triglicerida. Stoga je višnja korisna u sprječavanju bolesti srčano-žilnoga sustava. Iako se učestalo upotrebljava u narodnoj medicini, službena medicina ne osporava blagotvorno djelovanje višnje na cijeli organizam. Tako je među ostalim u znanstvenim istraživanjima potvrđeno analgetsko i protuupalno svojstvo višnje, koje se pojašnjava time što su u mekom dijelu voća zastupljeni salicilati, kvercetin, galična i p-kumarinska kiselina. Jaka protuupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje boli posebno kod upale mišića, osteoartritisa, reumatoidnoga artritisa i gihta.

  • Zbog sadržaja melatonina (prirodni hormon koji regulira san) i magnezija višnja djeluje opuštajuće i umirujuće.
  • Čaj od grančica i peteljki višnje pridonosi izbacivanju pijeska iz mokraćnih kanala.
  • Zbog visoke razine antioksidansa u višnji Svjetska organizacija za Alzheimerovu bolest preporučuje ju kao jednu od izvornih namirnica koje pridonose prevenciji razvoja te bolesti.
  • Višnja sadrži flavonoid kvercetin, elaginsku kiselinu i perilil-alkohol koji su se pokazali kao vrlo moćni antikancerogeni sastojci.
  • Višnje sadrže kalij te tako pridonose uklanjanju viška natrija iz tijela. Na taj način utječu na ravnotežu kalija i natrija u organizmu, što pomaže u održavanju dobre razine krvnoga tlaka.
  • Sjemenke višnje mogu se primijeniti zagrijane ili rashlađene u platnenoj vrećici kao topli ili hladni oblozi.