UNOSNA, A NEPOZNATA »INDUSTRIJA« Dokumentarni film razotkriva financijsku pozadinu rastava u Americi

Tragom dokumentarnoga filma »Divorce Corp« (hrv. Korporacija za rastavu) iz 2014. godine projekt »Obitelj i mediji« pozabavio se rastavom braka u Sjedinjenim Američkim Državama, koja u toj zemlji, osim gorućega društvenoga i duhovnoga problema, postaje i jedna od najunosnijih »industrija«.

»Film opisuje učinkovit, ali nehuman sustav, koji je utemeljen na potpunu nepoznavanju toga što je obitelj. Napose on donosi i sliku stvarnosti u kojoj osobni interesi, novac i pohlepa frenetično surađuju da bi se uništila obitelj, posljednje utočište mira i dobrote«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«

»Dokumentarni film poziv je svima koji su započeli proces rastave da promisle, a upozorava i druge zemlje što se može dogoditi ako se slijedi takav američki model. Film opisuje učinkovit, ali nehuman sustav, koji je utemeljen na potpunu nepoznavanju toga što je obitelj. Napose on donosi i sliku stvarnosti u kojoj osobni interesi, novac i pohlepa frenetično surađuju da bi se uništila obitelj, posljednje utočište mira i dobrote«, pojašnjavaju temeljnu nit dokumentarca »Divorce Corp« iz »Obitelji i medija«. U desetak godina otkako se pojavio spomenuti dokumentarni film oko njega se okuplja i tim stručnjaka, kao i niz društveno aktivnih građana, koji istražuju koliko američke odvjetničke tvrtke zarađuju na rastavama. Zaprepašćuju podatci koji se redovito objavljuju preko njihovih profila na društvenim mrežama. Primjerice, godišnje se u »industriji rastave« zarađuje više od 50 milijardi američkih dolara. Nadalje, otprilike pola američkih brakova završava rastavom. U velikim gradovima slučajevi rastave uvjerljivo premašuju broj svih drugih slučajeva iz domene građanskoga prava. S obzirom na činjenicu da se u proces uključuje sve više strana, i stručnih i nestručnih, cijene rastave u Sjedinjenim Državama neprestano rastu, a produljuje se i trajanje svih procesa. Sve brojniji postaju i paradoksi u kojima proces rastave traje dulje od braka. U tisućama dolara broje se iznosi naknada koje treba platiti u ispitivanjima koji je roditelj pogodniji da dobije skrbništvo nad djecom. Dokumentarni film »Divorce Corp« dostupan je i na YouTubeu.

Oko 50 milijardi dolara godišnje zarada je do koje dolaze razne američke odvjetničke tvrtke na brakorazvodnim parnicama, procjenjuju autori dokumentarca »Divorce Corp«.