ZAMRAČIVANJE TISUĆA Od mladih do referenduma i kuna i eura

Snimio: B. Čović | U najvećoj dvorani u Hrvatskoj zagrebačkoj Areni održan je koncert popularne duhovne glazbe u Hrvatskoj »Progledaj srcem«

Jeste li vidjeli kakva nam je mladost, ha? – ustobočio se Toma (Bog mi prosti), kao da je osloboditelj Zagreba. – Bila mi je mala na ovom koncertu u »Areni«, kako se ono zove… Bilo je mladih u dvorani 18 tisuća, više nego publike dođe na sve utakmice Prve HNL zajedno! Kakav nogomet, pjesma i molitva su jače! E da, sjetio sam se, koncert se zvao »Progledaj srcem«!

– Daj, progledaj ti očima! – pričepi mu Debeli verbalnu »flisku«. – Pa gdi smo čuli o tom koncertu? U kojim glavnim vijestima na telki ili radiju su ga spomenuli? Kaj, bilo je »Otvoreno« o tome? Nedjeljno »Dva u osam«? Stari moj, čega ti nije bilo na telki, to se nije ni dogodilo! Bar za veliku većinu nas prosječnih gutača televizijskih dnevnika, koji na mobitelu znamo još samo reći »halo«. I, toliko mnoštvo, tolike tisuće?! Maaa, Toma, to su ti bile samo one »tri tisuće« koje su prosvjedovale protiv »Istanbulke« na Jelačić placu!

– Je, bile bi, da nisu napunile dvoranu u koju se zna koliko ljudi stane!

– Al’ da je neki Joca Ražnatović »kobajage pevao« i napunio dvoranu – prekinu ga Željac, valjda namjerno izmišljajući nepostojeća imena (jer znamo mi da naš »liberal« sve zna, ali ne će nam to pokazati) – bez brige, čulo bi se o tome na svim državnim kanalima, a ne samo na lokalnim postajama s nepoznatih lokaliteta.

– Ma, hajde, bilo je ponegdje ponešto, puno više nego prošle godine – trudim se smiriti strasti. – Bar u jednim dnevnim novinama. A i na jednom čitanom portalu sam pročitao da je »Arena uglas pjevala o bogu«, onome s malim »B«, kao i da su okupljeni »navodno zajedno i molili za domovinu«.

– Ono, ako već moramo pisati o njima, stisnimo im bar poštenu »drugarsku šamarčinu«, ha?! Ma, sramota od medija! – Željac se samo još bolje zapalio, pa do kraja u sveznanju razotkrio: – Pa čak i srpski mediji su napisali da je »skoro 20 hiljada Hrvata đuskalo i repovalo uz pesme o Hristu«, a našima je najvažnije bilo ne spomenuti broj okupljenih! Samo tako »zamračiti« osamnaest tisuća okupljenih mladih?!

– Pa što je to za »majstore rasvjete«?! Zamračili su oni i duplo više ljudi, za dva nedavno poništena referenduma – govorim i divim se koliko još pamtim – baš kao što su zamračili i onu jedinu veliku i svijetlu referendumsku pobjedu o braku!

– Misliš, njihovi medijski poslodavci i nalogodavci? – retorički se zapita Željac.

– Eeee, ti su macani prvo, još prije toga, zamračili na stotine tisuća – priključi se Toma našoj, glavnoj struji – ali dinara, maraka, hrda, kuna, eura… nekretnina, pokretnina i svega što nam je donijelo ovu »zamračenu« situaciju u kojoj smo!

– A još nam uvijek uredno, u izbornim cirkusima, »prodaju« svijetlu budućnost« – doda netko nezamračen.