VJERNOST I NEVJERNOST NA INTERNETU Društvene mreže ne mogu riješiti bračne nesuglasice

Foto: Shutterstock

Nema sumnje da su društvene mreže »redefinirale« svakidašnjicu, način izražavanja i odnosa s drugima. Uostalom, one su poznate i kao ne baš dobar »alat« za njegovanje bračne vjernosti. Projekt »Obitelj i mediji« naveo je podatak da 80 posto američkih odvjetnika iz područja obiteljskoga prava smatra da su društvene mreže jedan od glavnih razloga za pokretanje brakorazvodnih parnica.

»Društvene mreže omogućavaju nam da dođemo do ljudi koji su i blizu, ali i daleko od nas. To sve možemo činiti u tišini i udobnosti vlastitoga doma.

»Ako je netko nezadovoljan svojim odnosima u stvarnom svijetu, ako nečiji brak ne ide u dobrom smjeru, rješenje nije bježanje od života i odgovornosti u ‘online-svijet’. Probleme valja rješavati u stvarnosti«

Ekrani eliminiraju i mogući sram koji bi se mogao pojaviti u susretu s drugim ljudima, a preko interneta možemo ući u različite ‘sobe za razgovor’ koje su zapravo mjesto gdje se produbljuju slabosti koje su kod nekih pojedinaca postojale od ranije, kao što je bračna nevjera i izdaja supružnika«, upozoravaju iz »Obitelji i medija« te dodaju: »Problematično je što je na društvenim mrežama moguće graditi ‘odnose’ i poznanstva s jednim jednostavnim klikom – ‘dodaj’ ili ‘prati’. Tako se u trenutku možemo naći među tisućama različitih iskušenja. Mnogi su uvjereni da se u takvu svijetu mogu obuzdati, da će neke stvari činiti iz čiste znatiželje i da će sve na društvenim mrežama ostati na razini nekoliko beznačajnih komentara. Međutim, ono što se isprva čini samo kao igra, za mnoge postane porok, koji se konzumira i ‘online’ i ‘offline’.« Nadalje, napominju iz »Obitelji i medija«, bilo bi pogrješno tvrditi da su internet i društvene mreže sami po sebi krivi jer neki pojedinci ne ostaju vjerni svojim supružnicima. Sve počiva na odgovornosti pojedinca jer naposljetku oni donose dobre ili loše odluke.

»Ako je netko nezadovoljan svojim odnosima u stvarnom svijetu, ako nečiji brak ne ide u dobrom smjeru, rješenje nije bježanje od života i odgovornosti u ‘online-svijet’. Probleme valja rješavati u stvarnosti. Internet nije sredstvo koje rješava ljudske probleme. Prekomjerno oslanjanje na internet može život učiniti samo praznijim i produbiti osjećaje nezadovoljstva«, zaključuju iz »Obitelji i medija«.

Za otprilike 300 % povećao se broj rastava u Italiji od 1991. godine do danas. Podatke je objavio talijanski Nacionalni institut za statistiku