ANIMIRANI FILM O NEOBIČNOM PUTOVANJU Imati dušu

Duša
»Duša« (Soul); animirani film; redatelj: Pete Docter; glasovi: Jamie Foxx, Tina Fey / Filip Juričić, Judita Franković Brdar

Iz glasovite radionice i produkcije animiranih filmova »Disney Pixar« stigao je dugo očekivan nov uradak »Duša«. Više je za odrasle gledatelje zbog teme i poticaja na razmišljanje negoli za djecu, koja će pak moći uživati u simpatičnim likovima i dobroj animaciji.

Uklopiti se u svagdašnjicu

Kvaliteta scenarija i lijepa vizualnost odlika su svih njihovih filmova. Likovnost pozadina i osmišljavanje likova postigli su novu zanimljivu razinu, prikladnu za sfere koje prikazuju. Osim ljudskih likova, tu su i izmišljeni u međuprostorima, vrlo simpatični i katkad samo u obrisima postignutim crtama, koji podsjećaju da popularni talijanski crtić »La linea«. Osim džez-glazbe, posebno je dobra meditativna izvorna, već i nagrađivana, glazba Trenta Reznora i Atticusa Rossa.

Film tematizira ono što je svakomu čovjeku najkarakterističnije u osobnosti, ono što mu je iskra i strast u životu, što ga ispunjava i čini jedinstvenim, a nalazi se u duši. To svatko treba pronaći i uklopiti se u svagdašnjicu, čije obične stvari valja cijeniti.

Duša se odvojila

Filmska priča ima dijelove fantastike. Riječ je o srednjoškolskom nastavniku glazbe Joeu Gardneru, koji sanja o tome da postane izvrstan džez-klavirist. Dobivši priliku, sretan i uzbuđen, ne gledavši, upao je u šaht. Pao je u komu te mu se duša odvojila i otišla na vrlo zanimljivo i poučno putovanje…