FILM PUN CVIJEĆA Raditi s ljubavlju

Miris ruža
»Miris ruža« (La fine fleur); drama; redatelj: Pierre Pinaud; glume: Catherine Frot, Manel Foulgoc, Olivia Côte, Vincent Dedienne

Francuska drama s elementima komedije »Miris ruža« vodi gledatelje u lijep svijet hortikulture, cvijeća, posebice ruža, uz stvaranja novih sorta. Osim raskošnih kolorita i zelenila na dobroj fotografiji, gotovo se može osjetiti ugodan miris cvijeća.

No redatelj i scenarist Pierre Pinaud nije prenio samo dobar ugođaj ljudi okruženih cvijećem, nego je unio znatan socijalni okvir, u kojem ponajviše dolazi do izražaja odnos prema radu, međuljudski odnosi i zajedništvo.

Eve od otca nasljeđuje obiteljsku tradiciju uzgajanja cvijeća i stvaranja novih prekrasnih ruža, kojima se natječe na sajmovima cvijeća. To radi sa srcem… Za razliku od nje, cvjećar Lamarzelle (Dedienne) u svemu vidi samo korist i novac te želi kupiti i njezino uzgajalište.

Glavnu ulogu uzgajivačice ruža Eve Vernet tumači priznata francuska glumica Catherine Frot, poznata po također glavnoj i nagrađivanoj ulozi u filmu »Marguerite« iz 2015. godine, prikazanom i u Hrvatskoj, a ove godine u kina dolaze još dva filma u kojima glumi. Eve od otca nasljeđuje obiteljsku tradiciju uzgajanja cvijeća i stvaranja novih prekrasnih ruža, kojima se natječe na sajmovima cvijeća. To radi sa srcem, s ljubavlju i u najtežim trenutcima kada dolazi pred bankrot. Za razliku od nje, cvjećar Lamarzelle (Dedienne) u svemu vidi samo korist i novac te želi kupiti i njezino uzgajalište.

Eve ima odanu tajnicu Véru (Côte) koja joj nastoji pomoći da se izvuku iz financijskih problema tako što zapošljava tri osobe koje su na rehabilitaciji. To su Fred (Foulgoc), Nadege i Samir, vrlo različitih osobnosti i prošlosti. Zajedničko im je što ne znaju ništa o hortikulturi te to uče uz dosta komičnih situacija. Njihova družina s vremenom postaje sve homogenija i prisnija. Međutim, šteta je što osim Freda ostali likovi nisu razrađeni u boljoj karakterizaciji.