ATLETIČARKA NATASHA DANVERS-SMITH Olimpijka koja je umjesto medalje izabrala dijete

Foto: Profimedia

Atletičarka i olimpijka Natasha »Tasha« De’Anka Danvers-Smith rođena je 19. rujna 1977. u Londonu. Nekoliko mjeseci prije Ljetnih olimpijskih igara u Ateni 2004. godine doznala je da je trudna te je »žrtvovala« sudjelovanje na Olimpijskim igrama kako bi trudnoću dovela do kraja.

»Znala sam da se, ako pobacim dijete, ne ću emocionalno oporaviti, a športašima cijelo njihovo ‘ja’ mora biti u dobroj formi.«

Razmišljala je o pobačaju, ali u dogovoru sa suprugom Darrellom odlučila je roditi. »Znala sam da se, ako pobacim dijete, ne ću emocionalno oporaviti, a športašima cijelo njihovo ja mora biti u dobroj formi; emocionalnoj, fizičkoj i mentalnoj.« Svojim je izborom pokazala ženama diljem svijeta da ne moraju žrtvovati svoju nerođenu djecu da bi ispunile snove. Tasha je osvojila brončanu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a sinu Jadenu pripisala je zaslugu za nadahnuće za olimpijske ciljeve. Institut za životna pitanja dodijelio joj je nagradu »Heroj u srcu«, koja se dodjeljuje pojedincima koji »pokazuju izvanrednu hrabrost ili suosjećanje u ime nevinoga ljudskoga života«.