BLAGODATI JESENSKE TIKVE Ljekovitost bundeve i njezinih sjemenaka

Foto: Shutterstock | Bundeva

Bundeva (lat. Cucurbita pepo) jesenska je namirnica bogata hranjivim tvarima, a posebno karotenoidima, među kojima je najpoznatiji beta-karoten, antioksidans koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A te pokazuje mnoge zdravstvene dobrobiti. Osim što je bogat izvor vitamina A, vrlo je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa potiče imunitet, djeluje protuupalno, pomaže u sprečavanju razvoja ateroskleroze i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Beta-karoten pomaže i kod oštećenja kože uzrokovanoga suncem i usporava starenje. Izvrsnu ljekovitost ima ulje sjemenaka poznato kao bučino ulje. To ulje jedan je od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline. Ta se kiselina pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju je dokazano da snižava trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca. ALA u prehrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnoga sustava. Osim toga, to ulje jača imunosni sustav, potiče obnovu eritrocita, ublažava sindrom iritabilnog crijeva, otklanja bolove u zglobovima.

  • Sjemenke bundeve dobar su izvor magnezija i pridonose regulaciji visokoga krvnoga tlaka i prevenciji napadaja migrene, a visoka koncentracija bakra pridonosi smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.
  • Iako je slatka, bundeva se preporučuje dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks i neznatno povisuje razine šećera u krvi. Također djeluje na obnavljanje stanica gušterače. Osim toga dobra je za mršavljenje jer je vrlo zasitna i siromašna kalorijama (26 cal / 100 g).
  • Redovita konzumacija sjemenki bundeve i bučina ulja (barem jedna žličica dnevno) pomaže u ublažavanju i eliminiranju teškoća uzrokovanih povećanom prostatom.
  • Sjemenke bundeve dobar su izvor željeza i korisne onima kojima često nedostaje taj važan mineral.
  • U narodnoj se medicini bundeva upotrebljava kao izvrsno sredstvo za smanjenje žgaravice.