Bob (Vicia faba, lat.) mahunarka je bogata bioaktivnim tvarima koje imaju potencijalne metaboličke, neurološke i kardioprotektivne učinke. U pogledu terapijskih učinaka bob se najčešće proučava u kontekstu neuroloških poremećaja jer njegovo zrno sadrži prirodnu levodopu (L-DOPA) – istu tvar koja se rabi kao lijek u terapiji Parkinsonove bolesti. Levodopa je neposredni prekursor dopamina pa njezin unos iz boba može privremeno povisiti razine dopamina u organizmu.
Upravo su zato neka klinička i eksperimentalna istraživanja pokazala da obroci koji sadrže bob mogu kratkotrajno ublažiti motoričke simptome Parkinsonove bolesti, poput tremora i rigidnosti, premda je intenzitet učinka vrlo varijabilan i razlikuje se od bolesnika do bolesnika. Međutim, važno je naglasiti da se bob kao terapijski izvor levodope ne smatra zamjenom za standardne lijekove, nego eventualno dodatnom nutritivnom opcijom pod nadzorom stručnjaka. Osim neuroloških učinaka nutrijenti iz boba pridonose regulaciji glikemije, snižavanju kolesterola i poticanju osjećaja sitosti. Zbog visokoga udjela vlakana i proteina bob se rabi u dijetoterapiji za regulaciju tjelesne mase i poboljšanje metaboličkih parametara u bolesnika s dijabetesom tipa 2 i dislipidemijom. Antioksidativni i protuupalni učinci polifenola pridonose potencijalnoj kardioprotektivnoj ulozi.


















