BOB PUN POTENCIJALA Bioaktivne tvari boba i njihov klinički značaj

Bob (Vicia faba, lat.)
Foto: Shutterstock

Bob (Vicia faba, lat.) mahunarka je bogata bioaktivnim tvarima koje imaju potencijalne metaboličke, neurološke i kardioprotektivne učinke. U pogledu terapijskih učinaka bob se najčešće proučava u kontekstu neuroloških poremećaja jer njegovo zrno sadrži prirodnu levodopu (L-DOPA) – istu tvar koja se rabi kao lijek u terapiji Parkinsonove bolesti. Levodopa je neposredni prekursor dopamina pa njezin unos iz boba može privremeno povisiti razine dopamina u organizmu.

Upravo su zato neka klinička i eksperimentalna istraživanja pokazala da obroci koji sadrže bob mogu kratkotrajno ublažiti motoričke simptome Parkinsonove bolesti, poput tremora i rigidnosti, premda je intenzitet učinka vrlo varijabilan i razlikuje se od bolesnika do bolesnika. Međutim, važno je naglasiti da se bob kao terapijski izvor levodope ne smatra zamjenom za standardne lijekove, nego eventualno dodatnom nutritivnom opcijom pod nadzorom stručnjaka. Osim neuroloških učinaka nutrijenti iz boba pridonose regulaciji glikemije, snižavanju kolesterola i poticanju osjećaja sitosti. Zbog visokoga udjela vlakana i proteina bob se rabi u dijetoterapiji za regulaciju tjelesne mase i poboljšanje metaboličkih parametara u bolesnika s dijabetesom tipa 2 i dislipidemijom. Antioksidativni i protuupalni učinci polifenola pridonose potencijalnoj kardioprotektivnoj ulozi.

Dobro je znati…

• U tradicijskoj medicini mladi bob i prah od osušenih ljuski upotrebljavali su se za poticanje mokrenja, ublažavanje edema, regulaciju probave i jačanje općega imuniteta.
• Jedna šalica kuhanoga boba sadrži oko 177 mikrograma folata, nutrijenta ključnoga za uredan metabolizam, pravilan rad živčanoga sustava i stvaranje crvenih krvnih stanica. Zbog svoje uloge u razvoju fetusa osobito je važan za trudnice, a već jedna šalica boba osigurava približno 40 posto preporučenoga dnevnoga unosa folne kiseline.
• Bob može izazvati nadutost, grčeve i pojačano stvaranje plinova zbog visokoga udjela oligosaharida koji fermentiraju u crijevu. Tegobe su češće kod osjetljivijih osoba, a mogu se ublažiti namakanjem, kuhanjem i umjerenom konzumacijom.
• Najvažnije interakcije boba s lijekovima odnose se na terapiju Parkinsonove bolesti. Ako se veće količine boba jedu zajedno s levodopom, bob može pojačati ili poremetiti djelovanje lijeka, što može dovesti do nekontroliranih pokreta ili naglih promjena između razdoblja dobroga i lošega odgovora na terapiju.