CRVENA LIJEČNICA Razlozi da rajčica bude »rajska«

Foto: Shutterstock

Rajčica (Solanum lycopersicum), paradajz, pomidor ili rajska jabuka, poznata je kao zdrava prehrambena namirnica koju preporučuju nutricionisti, a njezina ljekovita svojstva potvrđena su brojnim istraživanjima. Rajčica je najpoznatija po bogatom sadržaju karotenoida, među kojima se posebno ističe likopen, zbog kojega zrela rajčica ima karakterističnu crvenu boju. Osim što daje boju, taj je biljni pigment moćan antioksidans poznat kao regenerator stanica, koji ima zaštitnu ulogu kod velikoga broja karcinoma. Studije su pokazale da likopen u sinergiji s drugim antioksidansima u rajčici ima znatan učinak na smanjenje razine lipida u serumu i ima antiaterogeno djelovanje (sprječava nakupljanje masnih naslaga), što djeluje zaštitno na zdravlje srca i krvnih žila. Rajčica je bogata kalijem i potiče izlučivanje suvišne vode iz tijela, snižava količinu ureje, snižava krvni tlak. Preporučuje se dijabetičarima jer potiče rad gušterače. Nadalje, rajčica povisuje izlučivanje probavnih sokova i potiče pražnjenje crijeva te se preporučuje osobama koje pate od opstipacije (zatvora), kao i manjka želudčane kiseline. 

  • Zeaksantin koji se nalazi u rajčici karotenoid je koji svojim antioksidacijskim svojstvima pridonosi zaštiti vida, smanjujući rizik od katarakte i makularne degeneracije.
  • Ljudsko tijelo ne može samo stvoriti likopen pa ga treba unositi hranom.
  • Iskoristivost likopena povećava se termičkom obradom rajčice. Stoga je najbolji izvor likopena kuhani sok od rajčice i jela koja se od njega pripremaju.
  • Budući da ne sadrži oksalnu kiselinu, a djeluje na smanjenje edema (otoka), rajčica se preporučuje kod upalnih bolesti zglobova (gihta).
  • Potreban je oprez i umjerena konzumacija rajčice u osoba koje imaju povišenu želudčanu kiselinu, čir na želudcu ili crijevima, kao i žučne kamence.
  • U lišću, stabljici i zelenim plodovima rajčice ima otrovnoga solanina koji nestaje tek kad plod dozrije. Stoga se preporučuje jesti samo dozrele rajčice, a nakon kontakta s lišćem oprati ruke.
  • Rajčice se upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji za njegu kože. Sastojci iz rajčice zatežu pore, izbjeljuju lice, posvjetljuju staračke pjege, zaglađuju sitne bore.