DESETA GODINA VOLONTERSKOGA MARATONA »72 SATA BEZ KOMPROMISA« U tri dana mladi ostavili volonterski trag od istoka do juga Lijepe Naše

Snimila: B. Lukačević | I mladi iz Slavonskoga Broda sudjelovali u »72 sata bez kompromisa«

Više od sto tisuća sati volonterskoga rada, više od dvadeset tisuća volontera i više od tri tisuće volonterskih akcija ugrađeno je u prethodnih deset godina otkako se u Hrvatskoj svake jeseni događa volonterski maraton »72 sata bez kompromisa«. U svom volonterskom »jurišu« mladi su ove godine u tri listopadska dana svoj trag ostavili od Vukovara do Vele Luke – uređivanjem javnih površina, čišćenjem i osvježavanjem interijera važnih javnih zgrada, prikupljanjem i podjelom paketa hrane i drugih potrepština socijalno ugroženima, pomaganjem starinskim domaćinstvima, obilaskom domova za starije i nemoćne… U većini hrvatskih gradova u kojima je i ove jeseni zaživio volonterski projekt mladi su svoje akcije započeli okupljanjem na misnim slavljima i zaključili misnim slavljem, zahvaljujući na milosti novih životnih iskustava i novih prijateljstava.

I hrvatski nogometni izbornik među volonterima

Na istoku Hrvatske volontersko žarište u sklopu »72 sata bez kompromisa« bio je Osijek. Mladi su bili aktivni na petnaest različitih lokacija u gradu, a posebno iznenađenje u Centru »Ivan Štark« bio je susret s hrvatskom nogometnom reprezentacijom i izbornikom Zlatkom Dalićem u petak 13. listopada. Većinu organizacijskih zadaća u Osijeku preuzeo je tamošnji Studentski katolički centar. Kao dobar organizator aktivnosti u sklopu »72 sata bez kompromisa« pokazao se i Studenski katolički centar u Slavonskom Brodu. Volonterski pohod mladih Brođana započeo je u srijedu 11. listopada misom u župi Gospe Brze Pomoći, a dvjestotinjak volontera uspješno se uključilo u tridesetak radnih akcija. Na istoku Hrvatske mladi nisu mirovali ni u Vukovaru ni u Belišću. Valpovački srednjoškolci izdvoji su sve svoje slobodno vrijeme te su tri dana pomagali u gradskoj knjižnici i čitaonici u Belišću.

»Sve je teklo kako smo se nadali«

U Zagrebu je projekt »72 sata bez kompromisa« započeo, uvjetno rečeno, dva tjedna ranije nego u ostatku Hrvatske. U subotu 30. rujna u športskoj dvorani Osnovne škole Borovje kao najavni događaj bila je odigrana malonogometna utakmica između volontera iz zagrebačkoga Studentskoga katoličkoga centra »Palma« i poznatih osoba iz javnoga života u Hrvatskoj. Kao darovitiji nogometaši pokazali su se oni »poznatiji« (pobijedili su sa 4 : 3), no tjedan dana kasnije, kada se »razigrala« volonterska akcija u glavnom hrvatskom gradu, iskazali su se SKAC-ovi volonteri, kao i niz drugih mladih koje su za »72 sata bez kompromisa« uspjeli angažirati. Zelene majice mogle su se vidjeti u središtu grada, u drugim naseljima, ali i u okolici Zagreba. Neki su »potegnuli« i do potresom ranjene Banovine. Petstotinjak mladih uključilo se u šezdesetak volonterskih akcija. »U dane akcije sve je teklo kako smo se nadali. Nije bilo puno onih koji su usred akcije nešto otkazali, a i ako je netko izostao, znali smo se međusobno ‘pokriti’ tako da akcije nisu trpjele. No zapravo nam kao organizatorima najveće ispunjenje donosi kada nas ovih dana, nakon što je ’72 sata bez kompromisa’ završilo, nazovu naši volonteri da bi izrazili svoje dojmove i zahvalnost za sudjelovanje u volonterskim akcijama. Čim riješimo administraciju, ‘papirologiju’ i razne izvještaje, krećemo u organizaciju novoga izdanja ’72 sata bez komproimisa’«, rekla je Glasu Koncila voditeljica zagrebačkoga projekta »72 sata bez kompromisa« Iva Lončar.

Mlade volontere u Karlovcu predvodila je Zajednica mladih katolika Karlovac, poznatija kao ZAMAK, a u četrnaest akcija sudjelovalo je više stotina mladih. Glavni »logistički centar« bilo je Nacionalno svetište sv. Josipa. Otprije uigranu i dobro prihvaćenu »akciju« mladih s Dubovca pod nazivom »Mudrost starijih i snaga mladih« volonteri su u sklopu projekta »72 sata bez kompromisa« primijenili u Domu za starije i nemoćne »Sveti Antun«. Volonteri su bili i u Centru za pružanje usluga u zajednici »Vladimir Nazor«, neki su pomagali u karlovačkom Domu za odgoj djece i mladeži, a neki su Nacionalnomu svetištu sv. Josipa »olakšali« vikend tako što su bili na raspolaganju svim Josipovim hodočasnicima.

U pošumljavanju opožarenih područja

U sklopu projekta »72 sata bez kompromisa« osamdesetak mladih u Rijeci volontiralo je u 12 karitativno-humanitarnih ustanova. Svoje su vrijeme i dobru volju riječki mladi darovali Centru za autizam, udrugama »Rijeka 21« i »Srce za nju«, riječkomu hospiciju, prihvatilištu »Ruže sv. Franje«, Crvenomu križu, nadbiskupijskomu Caritasu, Zakladi bl. Miroslava Bulešića, Dječjemu domu »Ivana Brlić-Mažuranić«, Domu Turnić, riječkomu sveučilišnomu kampusu i udruzi »Portić«.

A u gradu na jugu u kojem je sve počelo prije deset godina – u Splitu – mladi su se u znaku gesla »Ostavi trag« u sklopu »72 sata bez kompromisa« okupili u nizu aktivnosti. Uključilo se šestotinjak volontera, koji su sudjelovali u pedesetak akcija, među kojima je bilo i pošumljavanje opožarenih područja na Mosoru. Učenici Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku zajedno sa svojom vjeroučiteljicom preuredili su učionice svoje škole i njezin okoliš. U sklopu »72 sata bez kompromisa« šibenski su se mladi uključili u desetak trodnevnih volonterskih akcija. Svoje volontere velikomu volonterskomu maratonu dao je i Zadar, a u gradovima na jugu Lijepe Naše iskazali su se i mladi u Dubrovniku i na Korčuli. U Dubrovniku je projekt »72 sata bez kompromisa« započeo molitvenim bdjenjem mladih u Učeničkom domu »Paola di Rosa« u četvrtak 12. listopada, a u iduća tri dana mladi Dubrovčani dijelili su pakete hrane korisnicima dubrovačkoga Caritasa, pohodili su i uređivali domove socijalno ugroženih, pomagali su u Centru za rehabilitaciju »Josipovac«, a svoj su trag ostavili i u srcima članova dubrovačkoga Društva multiple skleroze. A slično kao i u Dubrovniku, korčulanski mladi bili su posebno aktivni u Veloj Luci. U sklopu »72 sata bez kompromisa« pohodili su domove za starije i staračka domaćinstva, prikupljali i dostavljali hranu, uređivali vrtove.

Deseta godina volonterskoga maratona »72 sata bez kompromisa«
Od Vukovara do Vele Luke mladi iz devetnaest hrvatskih gradova sudjelovali su u volonterskom projektu »72 sata bez kompromisa« od četvrtka 12. listopada do nedjelje 15. listopada pomažući svojim zajednicama raznovrsnim aktivnostima – humanitarnim, ekološkim, radnim… Velik broj udruga, organizacija i institucija bio je uključen u volonterske aktivnosti, a kao i ranijih godina poseban su zamah trodnevnomu volonterskomu maratonu dale zajednice mladih vjernika i njihovi duhovnici. Ove se godine u Hrvatskoj po deseti put održao projekt »72 sata bez kompromisa«. Središnje geslo bilo je »Ostavi trag«.