DOKUMENTARNI FILM »KEDI« Ljudi i mačke

»Kedi« (Kedi); dokumentarni film; redateljica Ceyda Torun; sudjeluju: stanovnici Istanbula i mnogo mačaka

Ovogodišnji 14. ZagrebDox – Međunarodni festival dokumentarnoga filma održava se od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu te prvi put u Splitu, Rijeci i Osijeku. Donosi odličan izbor 125 filmova u više programa, natjecateljskim i nenatjecateljskim, te niz radionica i predavanja. Osim najviše angažiranih filmova koji se bave socijalnom i političkom tematikom te međuljudskim odnosima, ima i onih koji donose ljepšu i zabavniju stranu života. Tako je u pretprogramu Zagrijavanje za Zagrebdox prikazan tursko-američki dokumentarac »Kedi« iz programa Happy Dox. A festival je otvorio poljski film »Preko svih granica« Marte Prus, koja je nazočila projekciji, iz međunarodne konkurencije, o nemilosrdnim uvjetima u kojima trenira natjecateljica ruske ritmičke gimnastike.

»Kedi«, film iznimno pozitivnoga ugođaja, prekrasne fotografije, posebice panorame lijepoga Istanbula i krupnih planova mačaka, te atmosferične glazbe, prvi je dugometražni dokumentarac redateljice i scenaristice Ceyde Torun, prikazan i nagrađen na raznim festivalima.

Naslov mu je turska riječ za mačku, a one su protagonistice filma. U Istanbulu ima više stotina tisuća mačaka koje se slobodno kreću ulicama, ni divlje ni pitome. No uvelike upotpunjuju i označuju sliku toga grada, posebice njegov lučki dio uz brodove i tržnicu. Mnogi ih stanovnici udomljavaju, ali više se brinu o njima oko svojih trgovina, nalazeći uzajamno smirenje i pomoć. U filmu je odabrano sedam mačaka, vrlo različitih osobina i navika, pa su zanimljivo i duhovito prikazane isprepletene sudbine tih mačaka i ljudi. Vjeruju u njihovu pozitivnu prisutnost, a zanimljivi su način i uzrok dolaska tolikih mačaka u taj lijepi grad koji spaja dva kontinenta.