DRAMA »HOTEL PULA« Susret dvaju svjetova

Hotel Pula
»Hotel Pula«; drama; redatelj: Andrej Korovljev; glume: Ermin Bravo, Nika Grbelja, Jasmin Telalović

Ovogodišnji je Pulski filmski festival jubilaran, svečano slavi 70. rođendan, a posvećen je publici, koja uvijek rado ispunjava Arenu. Održava se od 5. do 23. srpnja te u natjecateljskom programu donosi 13 hrvatskih filmova, pet premijernih.

Obilježavaju ga čak tri filma pulskih redatelja. Čast da otvori festival pripala je dobromu igranomu dugometražnomu prvijencu »Hotel Pula« Andreja Korovljeva, zatvorit će ga izvan konkurencije dokumentarac »Brod« Elvisa Lenića i natjecat će se debitantski igrani film »Pelikan« Filipa Herakovića. Prepuna Arena dočekala je film »Hotel Pula«, koji će biti prikazan i na Motovunskom festivalu, a potkraj kolovoza dolazi u kina. Na ta oba festivala bit će i posljednji film redatelja Lukasa Nole, triler »Escort«.

Andrej Korovljev poznat je po dokumentarcima, također često vezanima za Pulu. Za igrani prvijenac odabrao je motive iz romana »Pula« Vladimira Stojsavljevića, a scenarij je napisao Ivan Turković Krnjak. Snimljen je na autentičnim pulskim lokacijama, a kamera Stanka Hercega izrazito je dobra. Ističe se gluma Ermina Brava koji je odlično utjelovio glavni lik Mahira, njegovu šutljivost i tajanstvenost, te mlada Nika Grbelja kao Una.

Radnja filma događa se 1995. godine u pulskom istoimenom hotelu u kojem su bile smještene izbjeglice iz Bosne i u čijem je podrumu bio diskoklub u koji je dolazila pulska mladež. Ta dva svijeta bila su paralelna, bez stvarnoga kontakta. Film fragmentarno donosi ratne tragedije. Slučajnim susretom Mahira i Une ta se dva svijeta počinju isprepletati. Njihove ih životne traume zbližavaju, a razlike udaljuju…