DRUŠTVO »MALI ZMAJ« ZAGREB Poticanje kulture dobrote i humanosti

Udruga »Mali zmaj«
Petra Švelec, dopredsjednica Društva za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece »Mali zmaj« Zagreb

Senzibilitet prema siromašnoj djeci koja žive u nepovoljnim prilikama okupio je devet prijatelja koji su neslužbeno i neformalno organizirali akcije za pomoć. Iz želje da razvesele što veći broj djece i pomognu najpotrebitijima nakon nekoliko uspješnih akcija koje su bile neslužbene i neformalne, odlučili su osnovati udrugu. Na tragu te ideje 2010. osnovano je Društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece »Mali zmaj« Zagreb. Osnovano je s ciljem promoviranja kulture dobrobiti, dobročinstva i humanitarnoga djelovanja te radi promicanja, razvitka, popularizacije i unaprjeđenja kvalitete života siromašne i nezbrinute djece. To je neprofitna i volonterska udruga koja se ne financira iz proračuna grada ni države, nego ovisi o donacijama privatnih osoba i tvrtki, kao i o rezultatima natječaja na koje prijavljuju svoje programe i projekte.

Na početcima je bilo bitno teže jer bez današnje tehnologije nije bila velika mreža suradnika i donatora kao što je to danas zahvaljujući društvenim mrežama. Danas se informacije dijele na Facebooku i samim time omogućeno je spajanje s ljudima koji su u potrebi i s onima koji mogu pomoći. Udruga provodi brojne projekte, od kojih je među ostalim veoma interesantan projekt »Vila rođendanka«. Pomoću Facebook-grupe okupljaju se donatori i volonteri s ciljem davanja rođendanskih poklona djeci iz korisničkih obitelji. Svakoga mjeseca u grupi se objavljuju datumi rođenja, imena i godine djece, a donatori, uz pomoć volontera, biraju jedno ili više djece kojima žele kupiti poklon i proslijediti ga preko udruge. O vrsti i veličini poklona donatori odlučuju sami.

Sada grupa okuplja gotovo dvije i pol tisuće članova, a do sada je podijelila više od 800 poklona. Udruga svake godine djecu iz socijalno ugroženih obitelji oprema školskim priborom i opremom kroz projekt »Mali zmaj ide u školu«. Udruga se skrbi o više od 600 djece diljem cijele Hrvatske, a od toga je oko polovica djece školske dobi. Nadalje, kroz projekt »Mali zmaj ide na more«, uz pomoć dobrih ljudi koji besplatno ustupaju smještaj, omogućeno je djeci ili cijelim obiteljima ljetovanje. Za djecu se organiziraju i božićni darovi. Od početka studenoga počinju u udrugu stizati pisma djece sa željama za božićne darove. Želje se ispunjavaju uz pomoć velikoga broja pojedinačnih donatora preko aplikacije za doniranje.

Uz to, više od 150 registriranih korisničkih obitelji diljem Hrvatske opskrbljuje se donacijama hrane i ostalih potrepština. Pomaže se i opremom za novorođenčad, a u nekim slučajevima i rabljenim namještajem i velikim kućanskim aparatima. Organiziraju se i razni drugi oblici pomoći kao npr. pomoć u učenju, pomoć u integraciji u društvo, razne kreativne, športsko-rekreativne, plesne, glazbene i slične igraonice i radionice za male korisnike te predavanja za roditelje i djecu. Tijekom cijele godine udruga prima volontere svih uzrasta, profila i struka koji su od neprocjenjive vrijednosti za pomoć potrebitima.