DVADESET GODINA UZ OBOLJELE Zagovornici prava pacijenata

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata
Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Oboljele osobe i njihove obitelji osim s bolešću suočavaju se s brojnim poteškoćama koje su povezane s funkcioniranjem zdravstvenoga sustava, nepoznavanjem prava ili kršenjem njihovih prava. Stoga je prije dvadeset godina osnovana Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata čija je misija zaštita, očuvanje, promicanje i unaprjeđenje prava i sigurnosti pacijenata u zdravstvenom sustavu. Cilj je udruge upoznavanje javnosti s postojećim pravima pacijenata te načinom korištenja tih prava u Hrvatskoj i u svijetu; pružanje pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava kao pacijenata; prikupljanje pojedinačnih opažanja o nedovoljno definiranim odnosima između onih koji omogućuju, onih koji pružaju i onih koji traže zdravstvenu uslugu; uobličavanje prijedloga zakonskih pretpostavaka kojima bi se izrijekom odredila prava pacijenata.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata jedina se u Hrvatskoj bavi zaštitom i promicanjem prava pacijenata te ima važnu ulogu u kreiranju i kontroliranju javnih djelovanja. Nije član niti je povezana s bilo kojom političkom strankom. Financira se isključivo preko projekata i malih donacija i članarina te se koristi namjenskim sredstvima za svoj rad, a mjerodavne institucije kontroliraju je dva puta godišnje. Svoja izvješća postavlja javno. Udruga je članica Europskoga vijeća, registra transparentnosti s pravom glasovanja u Bruxellesu, te Ujedinjenih naroda za ljudska prava u New Yorku. Članovi udruge su stručnjaci na području medicine i prava iz Hrvatske i inozemstva koji svojim znanjem provode edukaciju i daju savjete za što bolju zaštitu pacijenata te građani pacijenti koji zajedničkim odlukama, prijedlozima i svojim iskustvom pridonose ciljevima udruge.

Udruga je u dosadašnjih 20 godina rada i postojanja dobila brojna priznanja i nagrade, a iz raznih krajeva svijeta pozivaju je na održavanje edukacije i predavanja iz područja prava pacijenata. Uz razne organizacije savjetovanja i istupanja u javnosti s ciljem zaštite prava pacijenata te upozoravanja nadležnih institucija na propuste u sustavu, pruža i usluge savjetovanja i informiranja pacijenata.

Samo je nekoliko puta udruga dobila sredstva namijenjena praćenju rada savjetovališta, a zahtjevan posao razgovora s pacijentima od prosječno 300 sati davanja savjeta te 150 sati pružanja psihološke podrške i pomoći tijekom svake godine ostao je bez financijske potpore nadležnih institucija. Iako nema sredstava za rad savjetovališta kako bi mogla osigurati sve potrebne usluge, udruga je dostupna pacijentima, koji se mogu javiti za savjet, kao i dati primjedbe vezane uz ostvarivanje zdravstvene skrbi. Broj savjetovališta za pacijente je: 091 502 7861, a radno vrijeme: ponedjeljkom i srijedom od 10 do 12 sati te od 18 do 20 sati, kao i na e-adresu: pravapacijenata@st.t-com.hr.