OD NERETVANANSKE MANDARINE DO SANITETSKOGA VOZILA Za pomoć zelenomu biseru Jadrana

Humanitarna akcija »Veliko srce za djecu Neretve«
Antonio Volarević, predsjednik Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve

S ciljem doprinosa razvoju i kvaliteti života u neretvanskom kraju okupila se grupa intelektualaca koja je 2013. godine osnovala Institut za promicanje i razvoj doline Neretve. Udruga okuplja 19 članova koji žele pomoći dolini Neretve, a i šire.

Svake godine institut organizira manifestaciju pod nazivom »Dani Neretve u Zagrebu«, a ove godine udruga se, u sklopu manifestacije, odlučila organizirati humanitarnu akciju »Veliko srce za djecu Neretve«.

Nedostatna razina zdravstvene skrbi i prometna odsječenost stanovnika doline Neretve od najbližih općih bolnica u Splitu i Dubrovniku proteklih je mjeseci predmet interesa brojnih medijskih napisa i inicijativa, pa se Institut odlučio još konkretnije pružiti pomoć upravo organizacijom spomenute humanitarne akcije kojom se planira prikupiti oko 500 tisuća kuna za nabavu sanitetskoga vozila za Dom zdravlja u Metkoviću, kao i druge medicinske opreme, ponajprije kardiotokografskoga (CTG) uređaja za rodilište u Domu zdravlja Metković. Naime, najbliža bolnica za stanovnike doline Neretve udaljena je 100 kilometara, a na putu do nje čak su dva međunarodna granična prijelaza, zbog čega taj put automobilom traje najmanje dva sata. To je i dvostruko više vremena od gornje vremenske granice tzv. zlatnoga standarda za intervenciju u poteškoćama s kardiovaskularnim bolestima. Što se pak rodilišta u Metkoviću tiče, to je jedino rodilište za cijelu dolinu Neretve, a u toj dolini trenutačno živi gotovo 50 000 stanovnika.

U sklopu akcije udruga »PloChallenge« organizira i humanitarni polumaraton građana koji će se održati 7. rujna u Pločama. Akcija »Veliko srce za djecu Neretve« traje do 7. listopada, kada će završiti s humanitarnim koncertom poznatih glazbenika u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga. Mjesto na humanitarnom koncertu može se osigurati kupnjom karata na blagajnama Koncertne dvorane i preko interneta (www.lisinski.hr). Toj humanitarnoj akciji već su se odazvali brojni Neretvani i prijatelji Neretve. Udruga organizira i druge vrste pomoći potrebitima, a samo u zadnjih pet godina Zagrepčanima i socijalno osjetljivim skupinama društva udruga je donirala više od 25 tona mandarina.