NEKOĆ POTREBITI, DANAS DONATORI Branitelji u službi zajednice

Snimio: B. Čović
Ante Matić, predsjednik UBDR-a Dubrava

Udruga branitelja Domovinskoga rata Dubrava osnovana je s ciljem humanitarnoga djelovanja u lokalnoj zajednici, ali i šire na području Hrvatske. Teške životne situacije kao što su nedostatak sredstava za život, bolest i nemoć, elementarne nepogode i slično bile su razlog da se okupi dvadesetak entuzijasta branitelja koji žele svoje vrijeme pokloniti kako bi služili bližnjima u nevolji. Stoga se organiziraju različiti načini pomoći, koji se provode u suradnji s mještanima, župnom zajednicom, školskim ustanovama, centrom za socijalni rad, lokalnim trgovinama, kazalištem i brojnim donatorima i aktivistima koji su prepoznali rad Udruge.

Rado se odazivaju i daju doprinos
U svim akcijama neizostavna je pomoć župe, pa župnik na misi često prosljeđuje informacije o akcijama, informira o kupnji knjiga ili sakupljanju namirnica te surađuje s braniteljskom udrugom.

Do korisnika potrebne pomoći branitelji dolaze na preporuku Centra za socijalni rad Dubrava, župe sv. Leopolda Mandića u Dubravi, kao i na javljanje samih obitelji koje dolaze tražiti pomoć. Potrebe za pomoću su različite, a najčešće zbog nabave pomagala ili sredstava za liječenje. No nerijetko se građani javljaju za pomoć i za potrebe za koje Udruga nema sredstava kao što je plaćanje režijskih troškova zbog iznenadne bolesti i gubitka posla, gdje dolaze pod prijetnju ovrhe i isključenja priključaka.

Iako Udruga nema velikih mogućnosti za takve oblike pomoći, ipak u nekoliko je slučajeva pomogla da se prolongira isključenje plina, plate režijski troškovi, sanira krov i slično. Osim toga, Udruga se aktivno uključuje u pomoć i šire od lokalnoga djelovanja, prilikom elementarnih nepogoda. Humanitarne akcije koje organiziraju su različite – od koncerata do raznih priredaba, a glazbenici, umjetnici, privatni poduzetnici, tvornice, industrije, kao i razne trgovine i slično, rado se odazivaju i daju svoj doprinos.

Neizostavna je pomoć župe

Dio sredstava prikupljaju doniranim knjigama koje se izlože na priredbama ili u prostorijama Udruge, a zainteresirani mogu uzeti knjigu i dati dobrovoljni prilog. Za Božić i za Uskrs redovito se provodi akcija »Sitnica vedri lica« u kojoj se u suradnji s trgovinama prikupljaju namirnice koje ostavljaju građani za potrebite. U svim akcijama neizostavna je pomoć župe, pa župnik na misi često prosljeđuje informacije o akcijama, informira o kupnji knjiga ili sakupljanju namirnica te surađuje s braniteljskom udrugom. S druge strane, članovi Udruge sudjeluju u opremi prostora za druženje u župi koja svoja vrata otvara svima. Branitelji pomažu svima, ne pitaju koje su vjere i nacionalnosti oni koji trebaju pomoć. Udruga radi bez ikakve potpore i pomoći državnih institucija te pronalazi načine kako se samofinancirati. Osim toga, kroz takav oblik rada Udruga umrežava i povezuje ljude i institucije. Iskustva su pokazala da pomaganje zbližava ljude, a događa se da oni koji su primali pomoć nakon prestanka krize i sami postaju donatori.